Ясен Попвасилев временно ще изпълнява длъжността кмет на Благоевград. Това реши Общинският съвет на областния град с 33-гласа "За" на извънредно заседание тази сутрин. Гласуването бе поименно.

След като изборът стана ясен, председателят на ОбС Андон Тодоров пожела успешно управление на временния кмет с грижа за благоевградчани и законосъобразно управление.

Ясен Попвасилев, който досега беше заместник-кмет по икономика и финанси, поеме управлението на общината до провеждането на частични избори. Той има дългогодишен опит на финансист, работил е в сферата на счетоводните услуги, по професия е икономист. Той е бивш депутат от СДС и председател на партията, също така е бил общински съветник в местния парламент. Бил е зам.-председател на комисията по икономическа политика в 40-тото Народно събрание. Ясен Попвасилев беше и председател на Инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Румен Томов за кмет на община Благоевград.

До избора на нов градоначалник се стигна след като Общинската избирателна комисия (ОИК) гласува предсрочното прекратяване на мандата на кмета Румен Томов, който спечели изборите преди половин година като независим кандидат, подкрепен от БСП.  Преди два дни е 9 от 13 членната ОИК потвърди решението на ВАС, който счете за основателни мотивите кметските правомощия на Румен Томов да бъдат прекратени заради незаличаването му като търговец в установения от закона срок - до 4 декември м.г., а това е станало седмица по-късно.

Преди четири месеца ОИК реши, че това не е основание, тъй като постъпките за прекратяване на бизнеса му са били направени.  Кметът Томов обясни закъснението, че заедно с вписване на договора за прехвърляне на ЕТ "Румен Томов - АЛМА ЕМ" на 25 ноември 2019 г. е искал да се впише и заличаване на търговеца. Твърди, че е станало техническа грешка в подаденото заявление за вписване.

Снощи кметът коментира обратното решение на комисията така:

"Последните няколко решения са чисто политически. Борбата продължава, демокрацията трябва да съществува преди всичко".

Днес стана ясно, че Румен Томов е внесъл жалба в Административен съд - Благоевград срещу решението на ОИК. По жалбата е образувано дело, заседание по което се очаква следващата седмица.

Междувременно от БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд за текстовете на Закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не.