Само за няколко часа преднината на Йорданка Фандъкова при преброяването на гласовете за кмет на София е паднала до 3%. Това обяви самата Мая Манолова на пресконференцията след края на изборния ден, позовавайки се на паралелното преброяване на нейния щаб. Тя уточни, че това е причината изявлението да бъде забавено до последно.

Независимо от крайния изход обаче Манолова подчерта, че няма да подмине "безнаказаното купуване на гласове за ГЕРБ". Тя разказа, че е получила признания от свидетел на случващото се, който разказал: "Виждам как купуват и нищо не мога да направя". Подкрепеният от ДБГ и БСП кандидат изрази огорчение, че такова безсилие може да съществува в България и добави: "Гласове се купуваха на улицата".

Мая Манолова обобщи и положителните си изводи.

"Спечелиха гражданите - за пръв път от 14 г. в София имаше балотаж, гражданите поискаха истински дебат за столицата, изговориха се проблемите, видяхме страха в очите на властта. Между първия и втория тур за мен гласуваха повече от 50 хил. души. София показа, че може да се обедини - демократичната десница, демократичната левица, всички демократично насртроени граждани си подадоха ръка и показаха, че могат да преодолеят партийните различния, макар трудно и недокрай", каза Манолова.

Тя загатна, че амбициите й в политически план тепърва започват. "Няма да се откажа, ще намеря формата, по която събраната енергия да не бъде разпиляна. Как ще направя това - промяна на модела, ще обявя след окончателните резултати", заяви Мая Манолова.