Четиримата основни претенденти за кмет на София се изправиха в дебат на тема "Транспорт", организиран от Института за пътна безопасност. В него бяха поканени Васил Терзиев, Антон Хекимян, Ваня Григорова и Деян Николов, чиито покани са били съобразени с излезлите до момента социологически проучвания преди местния вот.

Преди дебата организаторите обещаха, че няма да бъдат задавани "удобни" въпроси от "удобни" журналисти. Дебата води бившият шеф на КАТ Богдан Милчев, който сега оглавява Института за пътна безопасност.

Той имаше конкретни въпроси, свързани с намаляване смъртността по софийските пътища, как ще се използват настоящите камери, ще имат ли кандидатите заместник-кметове по транспорт, ще бъдат ли обединени дейностите, свързани с намаляване броя на ПТП-тата, в конкретни звена и кой ще отговаря за тях.

След като настоя за отговор на всеки от въпросите си, Милчев посочи, че ги задава, за да могат добрите предложения да се обединят, а кандидатите накара да обещаят, че ако бъдат избрани, ще се борят за осъществяването им.

Извън сценария водещият даде думата и на Хинко Радков, който бе в публиката, да зададе свой въпрос. "Всички казаха, че трябва да се направи анализ на статистиката, да се наблегне на борбата срещу пияни и дрогирани шофьори", каза той и попита дали кандидатите знаят в проценти каква е смъртността от пияни и дрогирани шофьори и каква - от превишена скорост. "За да намалим жертвите, трябва да се разделят различните видове транспорт", посъветва той.

Инж. Богдан Милчев

Снимка: БТА

В отговор всеки от кандидатите обеща да бъде изготвен съответният анализ.

Кандидатът за кмет на София от местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова пое ангажимент да се прави оценка на риска за нови проекти и ремонти. Когато има проект за нова инфраструктура, той трябва да бъде публикуван за становища, така може да се ползва капацитетът и извън Столичната община (СО), посочи тя.

"Корупцията често е законна, тя не може да бъде преборена, докато не бъдат преодолени частните интереси в инфраструктурните проекти", каза Григорова. "Важно е да знаем каква е причината за пътните произшествия - дали са пияните и дрогирани шофьори, настилката или знаците", смята тя.

По думите ѝ общината има всички данни за изработване на стратегия за подобряване на пътната безопасност, има и бюджет, но няма политическа воля. СО е собственик на пътя и трябва да гарантира инфраструктура, която не провокира допълнителни катастрофи, смята Григорова. 

Ваня Григорова

Снимка: БТА

"Задължение на кмета е да осигури сигурността на гражданите на София", пък заяви кандидатът за кмет от "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") Васил Терзиев. Той добави, че кметът няма как да направи това сам, но трябва да бъде движеща сила в този процес, в който участват и други институции. Той планира да има заместник-кмет по сигурността и заместник-кмет по транспорта. Терзиев се ангажира да възстанови и работата на Консултативния съвет за пътна безопасност.

Според него част от глобите на пътя трябва да отиват в общинския бюджет за финансиране след анализ на подобрения на пътната инфраструктура. "Целта ни е в резултат на мерките с 15% на година да намаляваме жертвите на пътя", каза Терзиев. Първото, което ще направим в срок до шест месеца, е одит на всички звена в администрацията какъв е корупционният риск, заяви той. 

Васил Терзиев

Снимка: БТА

"Безопасността на пътя е моя лична кауза", каза от своя страна кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на София Антон Хекимян. Той планира да обособи звено, което да събира данни за критични места, сигнали на граждани, да комуникира с институциите и да предлага решения за подобряване на пътната безопасност. Сред мерките той посочи изграждане на повдигнати пешеходни пътеки, на острови за пешеходци на булеварди, модерна система за контрол на състоянието на пътищата с датчици на колите на градския транспорт.

Хекимян посочи, че 70% от пешеходните пътеки са осветени. "Целта ни е да осветим и всички останали, пред пешеходните пътеки, особено пред училищата и детските градини, да сложим пътна настилка с висок процент на сцепление", каза той. По думите му глобите трябва да бъдат неизбежни, част от тях да отиват за пътна безопасност и камерите на общината да са включени в системата на КАТ.

Антон Хекимян

Снимка: БТА

Кандидатът на "Възраждане" Деян Николов заяви, че камерите са част от контрола и че той е важен, но още по-важен е "манталитетът и възпитанието". "Когато говорим за пътна безопасност, трябва цялостна стратегия на национално ниво", посочи той. Прекалено малко успяваме да контролираме не с техника, а с жива сила - пътни полицаи, движението по пътищата, смята Николов.

Едно от най-важните неща е първоначално събиране на данни и правилен анализ на тези данни къде точно да бъдат насочени усилията, смята той. Николов каза, че въпросът как да загиват по-малко пешеходци е много комплексен и по отношение на инфраструктурата трябва да се преборят с корупцията и незаинтересоваността. Той пое ангажимент да даде достъп до базата данни на общината и още първата седмица като кмет да покани експерти да изготвят план за работа в различни сфери.

Деян Николов

Снимка: БТА

Експертът от Института за пътна безопасност Димитър Пенев обобщи акцентите от казаното от кандидатите:

"Всеки кандидат набляга на това, че е необходима оценка на риска. Това е едно от основните неща, които трябва да бъдат заложени, като тук се включва и оценка на инфраструктурата, на която собственик е Столичната община и за която не е тайна, че (инфраструктурата) е в лошо състояние). Всички говорят за мерки срещу корупцията. Да, това е нещо, което трябва да се предприеме. Говорите и за административно-законодателни промени. Надявам се, че бихте поели ангажимента, ако бъдете избрани, да поемете и отговорността да се променят и да са част от вашите програми, за да вървим към реална оценка за намаляване броя на жертвите, чийто брой през годините не е спаднал".

По данни, изнесени от Богдан Милчев, 129 души са загинали в София от януари 2021 г. до днес. 62-ма от тях са пешеходци.

Това беше вторият дебат от началото на кампанията между сочените от социолозите за фаворити и първи само по една конкретна тема.

Предишният дебат беше проведен вчера в Софийския университет, като в него участваше и Вили Лилков. Преки сблъсъци между кандидати за кмет на София имаше още два пъти, като участници в тях бяха Васил Терзиев и Антон Хекимян - първо в студиото на "Дарик", а след това и в сутрешния блок на Нова телевизия.