Петима кандидати за кмет на София се изправиха един срещу друг в дебати, организирани от Лигата на младите гласоподаватели. Събитието не беше широко рекламирано в медиите и затова информацията за него, публикувана в БТА след края му, за мнозина дойде изненадващо.

Участие взеха сочените от социологическите проучвания за кандидатите с най-голям шанс за краен успех - Васил Терзиев от ПП-ДБ-СС, Ваня Григорова от обединените леви, Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС, Деян Николов от "Възраждане" и Вили Лилков от "Синя София".

Събитието беше излъчвано на живо във Фейсбук и със съдействието на Студентския съвет към Софийския университет "Св. св. Климент Охридски" беше проведено в Аулата на Алма Матер.

Като кмет бих управлявал с хората, а не въпреки тях, каза първият по ред на участието - кандидатът на "Възраждане" за кмет на София Деян Николов.

Той отбеляза, че на първо място е нужна комуникация. Николов предвижда тримесечни срещи с младежи и браншови организации, защото най-добрите решения идват от хората, които се сблъскват с проблемите. За да има здраво общество, трябва да започнем да се интересуваме от политика, смята той.

Снимка: БТА

На въпрос от кандидата за кмет Васил Терзиев дали е "за", или "против" нощните заведения в "Студентски град", Деян Николов обърна внимание на проблема с наркотиците там. От тази гледна точка Студентски град трябва да влезе в някакви рамки, там трябва да има много сериозен контрол и да бъде ограничено наличието на нощни заведения във вида, в който са в момента, каза той.

На въпрос за кой от опонентите си би гласувал, ако не беше кандидат, Николов посочи от присъстващите на дебата Вили Лилков.

***

Важно е младите да бъдат включени във вземането на реални решения и в управлението на местно ниво, заяви на свой ред кандидатът за кмет на София от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. По думите му консултативният съвет към общината по младежките политики може да бъде разширен.

Снимка: БТА

Хекимян акцентира върху здравето на младите и обеща скринингови програми, масов спорт, кампании срещу наркотици, алкохол, насилие.

Специфичните спортове трябва да бъдат подкрепени, каза той на въпрос на Ваня Григорова, кандидат на МК "БСП за България" за изграждане на паркур парк.

Хекимян не смята, че младежите не са активни избиратели и добави, че мнението им трябва да бъде зачитано от политиците.

Бих гласувал за мъдростта и опита, за Вили Лилков, каза той на въпрос за кого би дал вота си, ако самият не е кандидат за кмет.

***

Нашият екип е млад и ние ще се борим младите да имат все по-голямо представителство в Столична община. Това заяви кандидатът за кмет на София на местната коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)" Васил Терзиев.

Снимка: БТА

Той определи като изключително важно да се върне комуникацията в общината и младите хора да бъдат част от решенията, да присъстват в общинския съвет и да имат достъп до дирекциите, които касаят младежките политики.

"Моят фокус би бил върху това какво би задържало младите хора, как да създадем такива възможности, че да не търсят реализация навън", посочи Терзиев и допълни, че голяма тема за него е гражданското образование. "Не е важно да създадем само успешни специалисти, но и отговорни граждани", изтъкна кандидатът за кмет.

Попитан за кого би гласувал на изборите, той отговори: "Антон Хекимян - за да видя новия стандарт, за който говори".

***

За да останат младите в София и в България, София трябва да върне облика си на академичен град, каза кандидатът на МК "БСП за България" Ваня Григорова на предизборен дебат.

Снимка: БТА

"Студентски град е далеч от разбирането за кампус, той е много по-близо до облика на Слънчев бряг", коментира тя и добави, че това трябва да се промени, доколкото е възможно.

Григорова посочи, че общинската жилищна политика не съществува в столицата повече от 30 г., а тя е ключова за запазване на младите и привличане на кадри.

Ключово е младите хора да участват в политиката, а не да се дистанцират от нея, смята още тя.

Григорова отбеляза, че за пръв път петимата основни опоненти за кметския пост се събират на едно място. На въпрос за кой от тях би гласувала, ако не беше кандидат, тя каза, че би заложила на човек, приоритизиращ нуждите на обикновения работещ човек. "Имате десет дни да ме убедите да гласувам за някой от вас", каза Григорова.

***

Заедно с Българската академия на науките (БАН) и висшите училища ще изградим Институт за развитие на София по прогнозиране, проучване и решаване на проблемите на града. Това каза кандидатът за кмет на София на коалиция КОД (Д3, БДФ) Вили Лилков.

Снимка: БТА

"Първата моя задача като кмет ще бъде да привличам умни и образовани хора, които да получат много добри условия за работа и живеене в Столична община", заяви той и допълни, че би въвел ежегоден конкурс за младите в дневния ред на общината, който да поощрява идеите им.

"Крайно време е София да помисли за голям нов студентски кампус", посочи Лилков и допълни, че има идея за програма за изграждане на жилища за научни работници и преподаватели. Той се обяви и за изграждане на културни центрове с модерни библиотеки.

Попитан за кого би гласувал на изборите, той отговори, че винаги е гласувал за десни кандидати, без да назове име.

Снимка: БТА