Кметската битка в Града под Сините камъни традиционно се очертава да бъде разрешена не от първи тур, а на балотаж. Седем претенденти се впускат в състезанието за кабинета под часовниковата кула, която всеки ден, точно в 12.00 по обед, пее "Стани, стани, юнак балкански".

Макар че на тези избори претендентите са двойно по-малко, спрямо предишните, когато бяха 12 кандидати, първоначалните нагласи сочат много по-оспорвано състезание. Това ще е и първият местен вот от много време насам без неотменното участие на бившия кмет Йордан Лечков, който неколкократно безуспешно се опитваше да си върне кметския стол.

Досегашният кмет Стефан Радев от ГЕРБ се е устремил към трети мандат. За мястото на финансиста се борят шестима - двама областни управители - бивш и настоящ, бивш кмет, депутат и бизнесмен, областен партиен лидер.

Любопитен щрих за кметската битка в града, сгушен в прегръдката на Стара планина, е, че сред фаворитите за пробив на балотаж шанс имат не само представители на парламентарни сили - тук редом с излъчените от ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС и БСП, картите умело могат да разбъркат бившият "червен" кандидат Минчо Афузов и бизнесменът Пламен Крумов.

БСП излиза с генерал Кольо Милев, вече управлявал Сливен, който в предишния си мандат завари града разкопан при първия проект за водния цикъл - при предшественика му Лечков, и оправи улиците. Милев се изправи срещу Стефан Радев и през 2019 г., когато загуби на втория тур. Сега генералът отново беше посочен от ръководството на БСП за номинация за кмет, въпреки че общинската конференция на социалистите издигна бизнесмена и бивш губернато Минчо Афузов. И след ревизията на партийното ръководство, и последвалия скандал, Афузов не се отказа и ще се състезава, издигнат от инициативен комитет. А заради намесата на партийната централа, десетина местни социалисти напуснаха БСП.

Мнозина виждат в лявото разцепление в града на войводите проекция на противоборството Корнелия Нинова - Румен Радев, тъй като Афузов се спряга за близък до президента. Беше областен управител по време на два служебни кабинета и неотлъчно съпровожда президента при обиколките му в региона. Разделението сред социалистите с две леви кандидатури ще доведе и до разделение при левите гласове, което може да налее в мелницата на друг, несистемен играч на кметския терен в Сливен, който да се възползва от разнобоя в червените редици. 

Вероятно ако БСП не играеше с две кандидатури в града, балотажът щеше да бъде ясен отсега - ГЕРБ срещу социалист. Но разцеплението вляво сега може да изиграе лоша шега на левицата. И да направи така, че или Радев да спечели от първи тур, което е почти изключено, или на втория срещу него да се изправи друг кандидат и за първи път в Сливен той да не е социалист.

Управляващите от "Продължаваме промяната" ще се борят за кметския стол с областния си управител - Маринчо Христов. Инженерът е номинация на "ПП-ДБ", а предишният кандидат-кмет на ДБ в Сливен от миналия вот, Димитър Сяров, вече лидер на КОД, този път знаково даде подкрепата си за Стефан Радев от ГЕРБ още за първия тур, макар да е водач на листата за общински съветници на своята формация. 

Бизнесменът Пламен Крумов влиза в надпреварата като независим, като ползва регистрацията на партия "Пряка демокрация". Бивш футболист, бивш общински съветник и настоящ собственик на мандра с кравеферма със затворен цикъл за производство на биопродукти, Крумов е "от един отбор" с кмета на Ямбол - Ревански. Двамата не крият, че са приятели от години, а ямболският градоначалник също използва на предишния вот регистрацията на "Пряка демокрация". Крумов и Ревански имат сходни възгледи и обща цел - да приближат Ямбол и Сливен не само по отстояние в километри, а и с визия за общо икономическо развитие на двата областни града, разположени в непосредствена близост.

Ваденето от сметките на шанса на "Възраждане" и нейния кандидат да стигне до втория тур, на фона на конкуренцията на Пламен Крумов и Минчо Афузов, изглежда прибързано, но не е лишено от логика. Партията на Костадинов в Сливен издигна депутат - родения в Монреал Климент Шопов. Той не е популярен в града, макар че баща му е добре познат. Не се знае дали партийният ръст на формацията от парламентарните избори ще се прелее и на местна почва в Града на стоте войводи. Иначе, на предишните местни избори "Възраждане", с друг кандидат, взе малко над 2 на сто от гласовете в общината.

Този път и ДПС реши да се включи в надпреварата - с областния си лидер Мустафа Мустафов, който през 2015 веднъж вече се бори за кметското място и го загуби от Стефан Радев. Движението не издигна своя номинация за кметския пост на последните избори през 2019 г., но сега отново ще премери сили с бившия шеф на "Напоителни системи".

И на шестимата ще им е трудно срещу финансиста Радев, измъкнал Сливен от фалит

Днес кандидатът за трети мандат отчита много добро финансово положение на общината. Докато по време на предходния му мандат основното беше да преодолее финансовия крах в общината и 50-те милиона дефицит, то сега задачата му е икономическото развитие. Най-мащабният проект, по който започва да работи общината, е създаването на Индустриален парк.

Подобряване на инфраструктурата и градската среда предвижда програмата на Стефан Радев. Сред приоритетите му са още цялостно обновяване на уличното осветление и изграждане на осветление на места със засилен пътникопоток, надграждане на системата за видеонаблюдение и създаване на Общинска полиция.

"Ще продължим да работим и по новите проекти за саниране до излизане на класирането и ще изпълним одобрените такива. Надяваме се правителството да преразпредели средства, така че повече сгради в Сливен да могат да бъдат санирани", ангажира се още кандидатът на ГЕРБ, а в отминалия мандат отчита 51 санирани сгради.

Общината е осигурила и средствата за цялостен ремонт на лифта на Карандила, планира и възстановяване на колодрума, занемарен и изоставен в град с традиции в колоезденето.

Снимка: Община Сливен

За новия си мандат Радев обещава и по-екологичен обществен транспорт. В програмата му е заложено купуването на електрически автобуси и нови тролейбуси. Ще се търсят и решения за изграждане на подземни паркоместа. Осъщественият проект за велоалеи в града обаче събра немалко критики от страна на гражданите, че е недомислен и предизвиква неудобства. Заради разкопаването по водния цикъл на града пък ВиК се превърна във враг на общината, която си върна със спечелено дело 4 млн.лв. от чуждестранен надзорник по първия проект.

"Ако получим кредит на доверие от гражданите, ще работим заедно с Община Ямбол и Община Нова Загора за кандидатстване със съвместен проект по програма за екомобилност. Тя се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост", обещава още Радев.

Вероятно Сливен е и една от малкото общини, които са сключили договор за ограничаване на популацията на бездомни животни чрез кастрация, а освен това и за оказване на спешна ветеринарна помощ на болни и наранени животни на улицата. През мандата му бяха отворени и два нови социални центъра за възрастни хора, както и два за деца със специфични нужди, център за временно настаняване, както и кризисен център за жертви на домашно насилие.

"Борехме се за оцеляване, сега може да мечтаем. Това се нарича стратегическа промяна", казва сега кметът Стефан Радев. 

Здравеопазване, образование и стимулиране на местния бизнес, многофункционална спортна зала и привличане на инвеститори в сектора на преработването на плодове и зеленчуци, очертава като свои приоритети издигнатият от инициативен комитет, начело с Иван Гранитски, Минчо Афузов.

"Искам заедно да превърнем Сливен в модерен европейски град с нов тип планиране и градоустройство", поставя си за задача Афузов.

Ще сложим край на разкопаните и прашни улици, с изграждането на добра инфраструктура и строг контрол върху изпълнението на всеки проект. Искаме чисти улици в цялата част на града с повече дървета и обновени тротоари", казва още бившият кандидат на БСП, който също говори за индустриална зона. Планира още общински борд по туризъм, зелен градски транспорт и 100% едносменене режим на обучение в училищата. Заканва се да да спре "порочната практика за продажба на парцели "на парче" за конкретен "инвеститор" за изграждане на жилищни или търговски обекти". Предвижда въвеждането на местни стимули за мащабно въвеждане на възобновяеми енергийни източници и водородна икономика на база проектно финансиране, в партньорство с ТУ-София, ПГЕЕ "Мария Кюри", ПГСГ "Арх. Георги Козаров", "Топлофикация Сливен", ВиК - Сливен, "Напоителни Системи"-клон "Средна Тунджа" и съответните министерства.

Сред първите задачи, които си поставя, е конкурс за идеен проект за обща визуално-градоустройствена концепция на град Сливен. И той е предоставил програмата си за дописване с идеи от гражданите, също като Стефан Радев.

Снимка: БТА

Кандидатът на ПП-ДБ Маринчо Христов има своята 4-годишна визия за града. Тя е: Сливен - икономически развит град, качествено образование, подобрена инфраструктура, ефективно работещи институции, повече зелени пространства и спокойни за бъдещето си хора.

Инженерът вижда като най-проблем инфраструктурата и честото спиране на водата в града през отминалото лято. Обещава ремонт на най-основните улици. Обръща поглед и към вилната зона, която в Сливен е с население, колкото един град - във вилите постоянно живеят около 25 000 души, а инфраструктурата изостава.

"Ще сложим край на разкопаните и прашни улици, с изграждането на добра инфраструктура и строг контрол върху изпълнението на всеки проект. Искаме чисти улици в цялата част на града с повече дървета и обновени тротоари", обещава досегашният областен управител от ПП. И той залага на индустриалната зона, обещава камери по всички кръстовища, приют за бездомни животни и общинско рамо за нова сграда на Спешна помощ, която в момента се намира в МБАЛ-Сливен.

Снимка: ПП

Определян като "човека от народа", Пламен Крумов поставя във фокуса на кампанията си не само града, но и всяко село в общината. "Ние сме професионалисти и хора с идеи. Идваме с мисъл и енергия за промяна на Сливен. Нашият екип е мотивиран да се бори за доверие, за да можем да направим от нашия град и община спокоен и подреден дом", казва бизнесменът, който формулира приоритетите си така: Повече инвестиции, повече работни места, по-добра инфраструктура, повече грижа за децата и младите хора, както и за природата. 

Снимка: Личен архив

"Надявам се, на 29 октомври да получим подкрепа не само от нашите членове и симпатизанти, но и от всеки, който иска нещата в Сливен и общината да се променят към по-добро", казва кандидатът на БСП Кольо Милев. Сред най-важните и нетърпящи отлагане проблеми, които той обещава да решава, са неработещото улично осветление, разкопаните улици. Милев държи и на диалога с гражданите, защото, според него, това е смисълът на местната власт. "Да бъдеш близо до хората, без значение дали те живеят в кварталите или в малко населено място в общината", казва бившият кмет и отново претендент.

Снимка: БТА

"В нашата програма имаме три приоритета - благоустройство, икономика и ефективно управление на Сливен. Всеки от нас иска да живее по-удобно, по-лесно и най-вече - по-сигурно", казва потомъкът на Таньо войвода, макар и роден в Канада - Климент Шопов от "Възраждане". И изразява тревогата си, че населението на Сливен намалява всяка година с по 1%, като твърди, че причината за това се крие в ниските доходи.

Снимка: Възраждане

"В тази кампания ще разчитаме на нови лица, в листата има доста млади хора, които заедно с вече утвърдени личности в партията ще работят за успеха ни в предстоящия местен вот", коментира Мустафа Мустафов, номинацията на ДПС. Той припомни, че акцент за движението е осигуряване на устойчив растеж, гарантирани социални услуги и европейско качество на живот. Разбира се, нужно е също да има сигурност за гражданите и Движението за права и свободи има експерти за това както на централно, така и на регионално ниво, казва Мустафа Мустафов, кандидатът на ДПС, дългогодишен областен лидер на движението и дългогодишен общински съветник. Формацията му традиционно не събира висок резултат в града, но е със силни позиции в мнозина населени места в общината и региона.

Снимка: Общински съвет - Сливен

Сливенските минерални бани - големият отсъстващ от кметски мандати и предизборни битки през годините на избори

След повече от 30 години забрава и занемареност уникалните Сливенски минерални бани край Тунджа, само на двайсетина минути от града, може и да имат шанс за събуждане като балнеокурорт. Огромният проблем с разнородната собственост - държавна, общинска и частна, пречеше там да бъде разгърнат отново балнеотуризмът. Нито един кмет досега през годините не се престраши да разсече възела и да възроди балнеокомплекса със санаториуми, ресторанти и хотели, повечето вече руини, превзети от лонгозната гора край реката.

До старта на предизборната кампания неработещата минерална баня изглеждаше така

Снимка: Dir.bg, Ива Капкова

Община Сливен беше с вързани ръце донякъде, тъй като е собственик само на сградата на Минералната баня, а останалите терени са държавни и частни. В резултат - банята е заключена от години и не функционира. Сега общината направи поредната стъпка към дейностите за възраждане на комплекса. След като през лятото с решение на ОбС купи за над 40 хил. лв. терените от държавата, преди дни бе избран изпълнител за ремонт на покрива на банята. Малко е, но е крачка, на фона на изтичащата в тревата лековита, гореща минерална вода в запуснатия комплекс, който някога беше любимо място за разходка на сливналии не само през уикенда.

Снимка: Dir.bg, Ива Капкова

А местните сигурно вече не смеят и да си пожелават за другите кметски избори минералната баня да работи и лековитата вода, която помага срещу заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни и редица други, да спре да изтича, образувайки своеобразно блато.

Снимка: Dir.bg, Ива Капкова