Държавният глава Румен Радев започва в президентската институция консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на президента.

След като миналата седмица на втория ден от първото заседание на новоизбраното 50-то Народно събрание (НС) бе излъчен негов председател Рая Назарян, (ГЕРБ-СДС), избрани нейни заместници от седемте парламентарни групи и официално сформирани самите парламентарни групи, бе отворен пътят към следващите конституционни процедури за съставяне на редовен кабинет.

Днес държавният глава ще разговаря на "Дондуков"2 с първите три политически сили - ГЕРБ-СДС (9:00 ч.), ДПС - от 11:00 ч., и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) от 14:00ч. Преди тържественото първо заседание на новоизбраното Народно събрание пред журналисти Румен Радев изрази очакване дневният ред на парламента да се диктува от интересите на държавата и обществото.

От първата политическа сила - ГЕРБ-СДС, при която ще отиде и първият проучвателен мандат за сформиране на Министерски съвет, предлагат правителство на споделената отговорност. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата пресконференция след предсрочните парламентарни избори от 9 юни заяви, че кабинетът трябва да има кабинет с първия мандат, като държи премиерът, министрите на външните работи и на отбраната да бъдат от ГЕРБ-СДС. Той беше категоричен, че само с ДПС правителство няма да прави.

Спечелилата изборите коалиция излъчи преговорен екип. На поканата за разговори в НС се отзоваха само ДПС и "Има такъв народ".

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова да бъде направен опит за сформиране на евро-атлантическо правителство. Да се извърви конституционната процедура на мандатите, а ако не се случи, има избори, допълни той. "Помнете днес - ако не го направим, подаряваме държавата на Путин", допълни Пеевски пред журналисти в НС.

От "Продължаваме промяната-Демократична България" категорично отказват да участват в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите. Те щели да бъдат силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България.

"Възраждане" и в този парламент продължават да отстояват позицията си, че ще подкрепят само кабинет с техния мандат. Ако третият мандат за съставяне за правителство отиде при "Възраждане", партията ще започне разговори за формиране на общо правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Величие", обяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

През седмицата лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов на няколко пъти в свои постове във Фейсбук заяви, че партията му няма да подкрепи кабинет нито с първия, нито с втория мандат, а ще чакат третия, ако им бъде даден от президента Радев, за да предложат експертен кабинет, който да даде възможност за изход от политическата криза.

Лидерът на най-новата формация в 50-ото НС - "Величие", Николай Марков заяви пред журналисти миналия петък, че иска среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, за да чуе от него какви са управленските му приоритети и виждания. Ще изчакаме търпеливо и ще видим какво ще се случи, не участваме в задкулисни преговори с когото и да било, увери той.