През есента на 2023-а у нас се случи събитие с огромна стойност като кауза.

А такива не бива да остават скрити, защото позитивната им енергия е нещо, от което имаме нужда.

"Мачът на надеждата", организиран от фондацията на Стилиян Петров, събра на Националния стадион "Васил Левски" плеяда световни футболни звезди, над 20 000 зрители и - впоследствие - 856 512 лева за благотворителната си инициатива.

Средствата са разпределени между лечебни заведения, специализирани в борбата с онкологични заболявания, както и за хора, които се борят с тях. С други думи - кауза, която си струва всяка дума. И всяка снимка.

В онзи ден емоциите бяха големи, включително и с подкрепата за Петър Хубчев. Легендата на българския футбол се бори с онкозаболяване.

Понякога думите не са всесилни да опишат такива събития, въпреки че авторите правят и невъзможното да успеят. Та тогава на помощ идват кадрите.

Заради успеха му да предаде в завършен вид цялата емоция на деня, специалната награда на журито за фоторепортаж на наградите Web Report 2024 отиде за Юлиан Тодоров от Lap.bg.

Той събра в десетки великолепните кадри всичко около "Мача на надеждата".

От съблекалните със звезди като Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, Рой Кийн, Хенрик Ларсон и Робер Пирес. През терена с изпълненията на играчите в ден, в който не футболът бе най-важен.

До трибуните, пълни с деца, семейства или хора, които дори не са чак толкова запалени футболни фенове. Защото този мач бе различен.

"Много се вълнувам, че в нашия занаят продължава да има хора ентусиасти, които да работят за това нещата да се виждат по-добре - каза при връчването на наградата Евгени Димитров, основател на агенция "Булфото". - Фоторепортерът трябва да води, не само да следва.

В това отношение се радвам, че ще дадем наградата на един младеж, който си позволи да излезе извън стандартите на спортното снимане".

За седма поредна година Dir.bg връчи наградите в превърналия се в традиция конкурс за чиста журналистика. Отличията бяха раздадени на специална церемония в зала Event Space 2020 в София на 31 май. И Юлиан, напълно заслужено, си тръгна с приза за фоторепортаж.

От сцената, получавайки го, той не бе многословен. Както подобава и на професията:

"Една снимка може да разказва повече от 1000 думи. Благодаря ви!", бяха словата на победителя в категорията. Неговите снимки от "Мача на надеждата" наистина говорят като за 1000, че и повече думи.

---

За седма поредна година Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".