Прокуратурата е неутрализирала престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. За разкриване на групата е помогнал защитен свидетел. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Установени са групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове, поясни тя.

БТА

По думите ѝ участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили.

За първи път, по Закона за мерките срещу прането на пари, по искане на Прокуратурата, са били запорирани около 425 000 лв., а при претърсвания са иззети суми в различни валути в размер на над 383 000 лева.

"Общо над 800 000 лева не бяха включени в опитите за изборната търговия", каза още говорителят на главния прокурор.

В Софийска градска прокуратура има производства по 4 дела, образувани за престъпления против политическите права на гражданите, съобщи Илияна Кирилова - административен ръководител на СГП.

"Говорим за пет лица, които са били кандидати за народни представители. Двама са задържани с прокурорско постановление до 72 часа. Един е с мярка подписка, а останалите са с мерки "задържане под стража", уточни тя.

БТА

Групата е действала от 6 февруари до датата за провеждане на изборите - 4 април. Действала е на територията на цялата страна, а структурата ѝ е била пирамидална. Установено е, че лидерът на група е собственик на 4 търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия.

Участниците в групата са трима: единият с имунитет - кандидат за народен представител. Вторият - бивш кандидат за евродепутат, бивш заместник кмет и настоящ общински съветник. Третият участник е със силно влияние в квартали с преобладаващо ромско население.

БТА

Финансирането идвало от човек, който живее в страна извън Европейския съюз.

"Финансирането на групата се е осъществявало от лице, което към настоящия момент пребивава на територията на страна извън Европейския съюз. Събрани са доказателства, че финансирането е следвало да бъде осъществявано по следната схема - паричните средства от територията на тази страна е следвало да бъдат изпращани на територията на Турция, оттам тези финансови средства е следвало да бъдат транспортирани до територията на България чрез т.нар. мулета. Получавайки парите, организаторът на групата е следвало да разпределя същите до всички участници. Те от своя страна е следвало да раздават тези парични средства на лица, които е трябвало да набират лица гласоподаватели или конкретно на лица, които са обещали да гласуват за тази политическа партия", обясни още детайли от схемата прокурор Антоанета Панчева.

БТА

"В някои населени места сумата за купуване на глас е била на цена 80 лева, а на други - 35", посочи Сийка Милева относно схемата за купуване на гласове.

"На всеки застъпник се заплащало по 100 лева, а той трябвало да заведе до урните поне трима гласоподаватели", добави тя.