Опит за митническа измама чрез нелегален износ на критично застрашен вид европейска змиорка Anguilla Anguilla е предотвратен на Летище София от инспектори на "Митническо разузнаване и разследване" и служители от ТД Югозападна, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Снимка: Агенция "Митници"

Авиопратката, с направление Малайзия и тегло 1010 кг., е спряна за щателна проверка по метода "анализ на риска". 90-те контейнера от стиропор, съдържащи милиони екземпляри, са били обявени в митническите документи като "шаран и толстолоб за зарибяване". При проверката се установява, че контейнерите в действителност съдържат 200 кг. живи екземпляри, във фаза "млада змиорка" (кристална фаза), с приблизителна дължина 7-8 см.

За случая е информирана РИОСВ София, чийто експерти дават становище, потвърждаващо съмненията на митническите служители - че задържаните змиорки са от застрашен вид, защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

Снимка: Агенция "Митници"

По първоначални данни пратката е пристигнала от друга европейска държава и според маркировка на контейнерите е изпратена от фирма, която има разрешение за улов. Въпреки това контейнерите са били обявени с друг вид стока, което представлява митническо нарушение.

Снимка: Агенция "Митници"

Бебетата змиорки са транспортирани спешно със съдействието на "Зелени Балкани" към Спасителния център на Аквариума във Варна в опит да бъдат спасени, тъй като при опита за износ са били опаковани в неблагоприятни за вида условия.

Змиорките Anguilla Anguilla са с голяма търговска стойност, тъй като цената на малките змиорки на азиатските пазари достига до 2000 долара за килограм.

Случай със задържани змиорки от същия вид на Летище София имаше и в началото на 2015 г., когато митническите служители са задържали над 2 милиона екземпляра в същата фаза на развитие, пътуващи като чекиран багаж в осем контейнера от Мадрид за София, припомнят от пресцентъра.