Премиерът Бойко Борисов провери състоянието на пострадалите работници от инцидента в тунела "Железница". Премиерът пристигна в благоевградската болница "Пулс", за да се информира за състоянието им.


Лекарите на място увериха, че за момента няма опасност за живота на пострадалите работници. Те са в стабилно състояние и се чакат резултатите от изследванията, които са им направени, за да бъдат установени всички евентуални травми.

"Единият мъж е в стабилно състояние, с фрактура на дясна бедрена кост с незначителни тъканни повреди. Стабилна хемодинамика, показателите са добри и задоволителни", коментираха медиците.

Друг лекар докладва, че единият пострадал е с лека травма на корема, направени са необходимите изследвания. Вторият мъж е с три счупени ребра, гръдна травма на засегнат бял дроб, но опасност за живота му няма.

"Направени са консултации с ген. Николай Петров, който е на смяна във ВМА и той е дал своето становище. Радостното е, че всички пострадали са без опасност за живота", обясниха лекарите, а Борисов им благодари за грижите.

Заедно с премиера е и шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, както и вътрешният министър Младен Маринов.

След това Борисов инспектира и самото място на инцидента.

"Сега работниците са стресирани дали ще продължи работата, дали ще затворим", обясни Борисов, визирайки служителите на обекта.

"Пострадалите са без опасност за живота. Ген. Мутафчийски предлага да се закарат във ВМА. Докторите прецениха и екипите вече пътуват за София, каза още премиерът пред журналисти. - Зарадвах се на иконите в тунелите, Господ ги е спасил. Представете си тези 2 километра готови, има забой, който се работи, и считат, че от дъждовете е пропуснало вода и скалата е станала ронлива и към 5-6 кубика са паднали. Другите работници са се притекли на помощ. Всеки път казвам да се пазят. Просто българите не знаят колко грандиозен строеж е това. Като лястовички са по скатовете 20-30 тонни машини, всеки момент има риск. Инцидентът е случайност, която е в следствие на дъждовете."

"Не стига, че работихме месеци наред без заплати, а сега и глоби", ядоса се Борисов по повод глобата, която във вторник му бе наложена заради неносене на маска в Рилския манастир.

Припомняме, че по-рано днес част от тунела "Железница", който в момента се изгражда на магистрала "Струма", се срути. Инцидентът е станал около 10.30 часа.

Първоначално бе съобщено, че са затрупани четирима работници, но по-късно се разбра, че са трима и няма загинали. Пострадалите са извадени бързо от тунела и са откарани в болници в Благоевград. Единият от тях е 46-годишен от село Черниче, а другият 31-годишен от село Бистрица. Третият пострадал работник е транспортиран в частната благоевградска болница "Пулс".

Засега причината за срутването не е ясна.

Съоръжението се строи в момента от фирма "GP Group", като е предвидено 2 километра тръби да свържат северната с южната част, които трябва да се срещнат по средата.