Част от тунела "Железница", който в момента се изгражда на магистрала "Струма", се е срутила. На мястото на инцидента, който е станал около 10.30 часа, са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ от Благоевград, Разлог и Симитли.

Първоначално бе съобщено, че са затрупани четирима работници, но на брифинг в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че те са трима, като няма загинали. И тримата са извадени от тунела, като двама от тях вече са приети в болницата в Благоевград. Единият от тях е 46-годишен от село Черниче, а другият 31-годишен от село Бистрица. Третият пострадал работник е транспортиран в частната благоевградска болница "Пулс".

Единият пострадал ще бъде транспортиран в столицата, каза за БТА директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев. Мъжът е с контузия на белия дроб, три счупени ребра и пневмоторакс, посочи д-р Митев.

Другият настанен в МБАЛ-Благоевград е в добро състояние, каза още директорът на лечебното заведение.

Снимка: БТА

Според първоначалните данни, срутването е станало откъм южната страна в тръбата, която е в посока от Симитли към София, съобщи БНР. Точно в тази тръба преди 3-4 седмици регионалният министър Петя Аврамова и шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски направиха инспекция на строителството. Използват се модерни способи за строителство, но работата и теренът са рискови. Засега причината за срутването не е ясна.
Снимка: БТА

Извършва се разчистване на свлечената земна маса, допълни още Ананиев. 

От фирмата изпълнител на тунел "Железница" официално обявиха, че е имало срутване на скална маса при завоя от южната страна.

На място са областният управител Бисер Михайлов, кметът на Благоевград Румен Томов и шефът на местната пожарна Георги Пармаков. При тунел "Железница" пристигнаха и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и председателят на АПИ Георги Терзийски.

Снимка: БТА

За случая е сезирана Инспекцията по труда в Благоевград, като инспектори също са при тунела, за да извършат проверка.

Съоръжението се строи в момента от фирма "GP Group", като е предвидено 2 километра тръби да свържат северната с южната част, които трябва да се срещнат по средата.

Снимка: БТА

Вече са прокопани общо 800 метра от двете страни на тунела, като по-бърз е напредъкът от южната страна. Работи се 24 часа на три смени. В тунела ще бъдат изградени автомобилни преходи, които ще се използват само при аварийни ситуации. Наред с това съоръжението ще разполага и с пешеходни преходи. Освен това вътре ще има автомобилна връзка, която ще се използва само от Спешна помощ и пожарната.

Снимка: БТА

Очаква се тунелът да бъде завършен през пролетта на следващата година, а през март 2022 година трябва да бъде приключено и строителството на целия ЛОТ 3.1 от Благоевград до Крупник.
Снимка: БТА