Възможностите и предизвикателствата пред членството на България в еврозоната обсъдиха на форум в Националния дворец на културата в София, организиран от Министерството на финансите, представители на властта, на европейски институции и на българския неправителствен сектор. 

В конференцията "България по пътя към еврото" участваха президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев и министри от кабинета, управителят на Българската народна банка Димитър Радев, изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац и др. Целта е да се рамкира какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното до момента, както и какво предстои. 

На откриването на форума служебният министър-председател Гълъб Донев се ангажира, че докато е министър-председател, ще настоява "за еврото да се говори разбираемо и ясно, с аргументите, които са основани на разумни факти, а не събуждат ирационални страхове".

Според премиера, за да се открият съмишленици, трябва да се представя позицията разбираемо и достъпно. Донев добави, че с конференцията се открива големият разговор в обществото, който ще търси сближаването на българските граждани с идеята за присъединяване на България към еврозоната. 

Министър-председателят вярва, че присъединяването на България към най-развития икономически съюз в света и въвеждането като официална парична единица на втората платежна валута в света, ще направи България по-подготвена както за сегашните, така и за следващите възможни кризи. Присъединяването ни към еврозоната ще ни даде допълнителна стабилност както във финансово-икономическо, така и в геополитическо отношение, допълни Гълъб Донев.

България е член на Европейския съюз (ЕС) вече 16 години, а от 2020 г. е част и от Механизма ERM II, припомни премиерът. Той изтъкна, че през тези години страната ни спазва значителна част от изискванията за конвергенция, а по някои показатели дори е сред водещите страни в ЕС. С помощта на европейските си партньори България се адаптира към променящите се условия, така че сме успели да запазим високото равнище на заетост и историческо ниското ниското ниво на безработица. "Съхранихме стабилни своите публични финанси и насочихме мерки срещу инфлацията, породена от неочаквано високите цени на енергийните ресурси в световен план", заяви Донев. Той е убеден, че постигането на дългосрочна устойчивост ще бъде улеснено, ако страната ни е член на еврозоната.

Важно е да се спомене, че в изследвания в страните, които вече са въвели еврото, показват, че влизането в еврозоната не носи значителен ефект върху инфлацията, а основните рискове произтичат единствено по линия на нелоялни търговски практики, обърна внимание Гълъб Донев. Според него членството в еврозоната ще доведе до по-пряка съпоставимост и прозрачност на работните заплати. Напоследък се наблюдава позитивна тенденция към понижение на дългосрочно безработните. Това може да се интерпретира като показател за добра готовност на нашия пазар на труда, смята служебният премиер.

Въпреки че България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г. , служебното правителство е твърде решено да продължи работата по техническата подготовка на страната ни със същото ускорено темпо, заключи Донев. 

Снимка: БТА

За България членството в еврозоната и Шенген е стратегически важна цел. България трябва да укрепи контролните си механизми, така че да не се стига до спекула и ръст на цените, пък каза президентът Румен Радев. По думите му в исторически план България винаги е била важна и неделима част от Европа. Така е и днес, защото страната ни е важна и неделима част от общото европейско и икономическо пространство.

Стокообменът, съвместните производства, инвестициите в България са в огромната си част със страни от Европейския съюз (ЕС) и то от еврозоната, изтъкна президентът Радев. Той даде за пример данните за стокообмена с Германия. За миналата година страната ни има ръст от над 22 процента. Стокообменът вече надхвърли 12 млрд. евро - с голямо положително салдо за България. "Ако ние продължаваме с тези темпове на нарастване на стокообмена, а това е тенденция в последните години, до 3 години този стокообмен ще надхвърли 20 млрд. евро", посочи Румен Радев.

Процесът по приемане на България в Еврозоната не трябва да води до понижаване на жизнения стандарт на българите, а напротив - той трябва да води до неговото повишаване, изтъкна държавният глава, цитиран от БТА. "България трябва да запази своите макроикономически предимства и да укрепи контролните си механизми, така че в преходния период да не се стига до спекула и ръст на цените, а да се съхрани жизнения стандарт на българина", подчерта президентът. Той призова политическите партии, на които предстои предизборна кампания, отсега да мислят за необходимите политики, с които тези цели да бъдат постигнати, за да има условия за конкурентоспособност и ръст на българската икономика. "Това за мен е голямата цел по пътя на България към Еврозоната, целта е българите да живеят по-добре", заяви Румен Радев.

Държавният глава открои основните предизвикателства за присъединяването на страната ни към Еврозоната, сред които са овладяването на инфлацията и запазването на нисък бюджетен дефицит. "На следващия 49-и парламент и на следващото редовно правителство няма да е лесно, защото във време на криза ще трябва да се вземат много отговорни и трудни решения", отбеляза президентът, като обърна внимание и на необходимостта от решителни реформи в областта на върховенството на правото и на подобряване на условията за правене на бизнес в България, което ще доведе до по-ясни правила и повече инвестиции в страната ни.

Президентът посочи, че за България членството в Еврозоната и Шенген е стратегическа национална цел, която трябва да бъде постигната така, че нашата икономика по най-добрия начин да се впише в процесите на общия европейски пазар. По думите му въвеждането на единната европейска валута у нас не е само въпрос на политическо желание, а на много усилия, прозрачност и преди всичко доверие.

"Доверието на българските граждани изисква отговорна работа на институциите", заяви президентът и припомни, че българите многократно са губели доверие в държавните институции, тъй като винаги плащат цената за грешни политически решения. Държавният глава изрази убеждението си, че членството на страната ни в Еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи за България и открои значението на това и българските граждани, и европейските партньори на страната, да имат доверие в нейните действия. "Това, което правим за стабилизирането не само на България, но и на региона в енергийната сфера, се оценява високо от европейските лидери и институции", напомни президентът. Той даде пример със завършването на междусистемната газова връзка с Гърция, удвоеният резервиран капацитет на терминала за втечнен газ в Александруполис, подписаното споразумение с Турция за свободен достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на турската компания "Боташ", както и предложения от България проект "Solidarity ring", който обединява газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия.

"Енергетиката е фундамент на ефективната икономиката и в тази сфера служебното правителство постигна много по отношение на основните фактори, които генерират инфлация", посочи държавният глава, давайки пример със създадените условия цените на природния газ и на горивата у нас да намаляват. По думите му така служебният кабинет оставя добра основа на следващото редовно правителство, тъй като енергийната система у нас запазва своята стабилност, продължава и значителният износ на електроенергия. Президентът отбеляза също така постигнатия от българското индустриално производство рекорден ръст от над 41% за миналата година, като подчерта, че тази тенденция следва да бъде запазена и от следващите редовни правителства.

Снимка: БТА

Генезисът на цялостното забавяне на процеса на присъединяване към еврозоната е в политическата рамка и в политическата криза през последните две години. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференцията "България по пътя към еврото" (повече четете тук).

"Българската икономика е напреднала значително в подготовката си за въвеждането на еврото и за бъдещето си успешно функциониране в еврозоната", пък каза служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева. По думите ѝ процесът на номиналната и реална конвергенция протича устойчиво. (повече четете тук).

Присъединяването към еврозоната означава много повече от замяна на лева с евро. Преди всичко става въпрос България да избере да се присъедини към сърцевината на европейския проект, защото това защитава Европа по време на финансова или икономическа криза. Това каза изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас и участва във форума (повече четете тук).

Българските граждани трябва да бъдат информирани достоверно за ползите от приемането на общата европейска валута, каза вицепремиерът Атанас Пеканов по време на конференцията "България по пътя към еврото", организирана в София от Министерството на финансите (прочетете повече).