Вчера няколко печатни издания публикуваха за първи път снимки на Радован Караджич, направени на 22 юли, ден след официалното съобщение, че е задържан. Снимките се появиха в сръбския вестник "Блиц", в британския "Сън", германския "Билд" и словенският "24 часа". Според запознати снимките са продадени поне за 10 000 евро. От редакцията на вестник "Блиц" твръдят, че са ги получили безплатно. През изминалите дни неизвестни лица са звъняли в редакциите на белградските вестници и са предлагали "снимки на обръснатия Караджич" за 10 000 евро. При задържането Караджич бе с огромна брада и дълга коса. Вчера след обяд той за първи път се появи публично пред Международния трибунал в Хага. Според разследващите западните издания за подобна снимка са готови да платят и над 50 000 евро.
През 2001 година снимката от предаването на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич на трибунала в Хага бе продадена за над 100 000 германски марки - 50 000 евро. Снимката първо се появи в сръбския "Неделни телеграф", а веднага след това и в някой световни издания. На нея се виждаше Милошевич как върви с белезници на ръцете. Той почина през 2006 година в следствения арест в Хага.
Радован Караджич няма да има достъп до интернет в ареста в Схевенинген на Международния трибунал за военни престъпления в Хага. Килията на Караджич се намира в същата част на следствения арест, където беше и тази на Милошевич. Стаята има 15 кв.м. и е оборудвана с легло, бюро, тоалетна, сателитна телевизия. По всяка вероятност Караджич ще бъде изолиран първите 30 дни и няма да има право да общува с останалите затворници. До тогава той ще се храни в килията си. След излизането си от изолацията Радован Караджич ще може да използва и компютър, но без право на достъп до интернет. Той ще има право да чете и вестници от всички държави на бивша Югославия, да слуша музика, да свири на определени инструменти и да общува с други затворници със същите обвинения като него. Всички телефонни разговори в ареста се подслушват.
Вижте Караджич