Над 10 десет директори на болници предстои да бъдат сменени заради изтекъл мандат. Кой ще оглави "Пирогов" се очаква да стане известно в края на май. Това съобщи в предаването "120 минути" по bTV служебният министър на здравеопазването д-р vГаля Кондева.

Вече са обявени седем конкурса, а през май предстоят още три - за болница "Иван Рилски" и за специализираните болници по ендокринология и по ортопедия.

Кондева каза, че е решила да не уволнява директора на "Пирогов" Валентин Димитров, за да не дестабилизира болницата, докато тече конкурсът за нов шеф. Договорът на д-р Димитров изтича в края на април. 

Болница "Пирогов" е обект от национално значение. Годишно лечебното заведение поема над 200 000 случаи на спешност от цялата страна и поддържа структури, които нямат алтернатива в България. Лечебното заведение изпълнява без просрочие плащанията си за заплати към всички 2400 служители.

Служебната здравна министърка коментира и темата с коклюша, както и решението да не бъде обявена извънредна епидемиологична обстановка.

 

"Обществото все още е много чувствително след COVID-19 на теми като пандемия, епидемия и затова ние много внимаваме какви послания ще дадем към това общество. За нас е важно хората да бъдат информирани за коклюша, за симптомите, за възможните усложнения. Но в никакъв случай не искаме и работим в посока да не се всява паника сред населението", посочи д-р Кондева.

Тя припомни, че коклюшът не е ново заболяване, а епидемиолозите години наред го наблюдават.

"Последният по-сериозен пик е през 2009 година. През 3 до 5 години се наблюдава тенденция на нарастване, но не в тези размери, в които се наблюдава в момента. От лятото 2023 година се наблюдава значително нарастване на броя на случаите в много от страните в Европа", каза още здравната министърка.