Републиканецът Джон Маккейн и демократът Барак Обама спориха разгорещено по теми като икономиката, социалната роля на държавата и националната сигурност без нито един от тях да излезе явен победител, предаде БТА. По план дебатите, които бяха очаквани с голям интерес и бяха предавани на живо по повечето от големите американски телевизии, трябваше да се съсредоточат върху външната политика, но тя бе засенчена от най-тежката финансова криза в Съединените щати от Голямата депресия между 1929 и 1933 г.
Попитан за финансовата криза, Обама се опита да направи връзка между Маккейн и политиката на непопулярния президент републиканец. "Трябва да признаем, че тази криза е кулминацията на осем години погрешна икономическа политика, водена от Джордж Буш и поддържана от сенатор Маккейн", отбеляза кандидатът на демократите за Белия дом. Обама припомни малко след това, че републиканският му опонент е подкрепил проектите на Буш на 90 процента.
Маккейн отхвърли критиките, че следва безпрекословно курса на Буш. "Противопоставих се на президента за разходите, климатичните промени, измъчването на затворници, Гуантанамо, начина, по който бе проведена войната в Ирак", аргументира се той.
И двамата изразиха безпокойство от състоянието на финансовите пазари. Те дадоха подкрепата си за плана на Буш, макар че изразиха резерви по него.
Необходими бяха цели 34 минути, за да захванат Маккейн и Обама темата за Ирак. За сметка на това обаче най-явните различия помежду им се проявиха именно по нея. "Ние печелим в Ирак", каза уверено Маккейн. Обама се съгласи с него, че насилието в тази страна намалява, но обясни тази тенденция с брилянтното представяне на американските войници. Той определи войната в Ирак като неоправдана.
Другите основни поводи за разногласие станаха Иран и Русия. Но и двамата използваха остри думи по адрес на тази Русия. Обама заяви, че възраждането на тази страна представлява заплаха за мира и стабилността в региона, а Маккейн я определи като държава, управлявана от апаратчици от КГБ.
Двамата дадоха израз и на разногласията си за Пакистан.
И двата лагера накрая изразиха претенции, че са спечелили дебатите.
По последни данни Обама печели преднина пред Маккейн след първата телевизионна дискусия между двамата. Това показват две допитвания сред избиратели, съобщи Асошиейтед прес.
Мнозина възприемат Обама като по-интелигентен, по-загрижен за проблемите на хората, по-искрен и по-силен водач. Повечето анкетирани смятат, че Маккейн е отделил повече време за нападки срещу опонента си.
Втората анкета показва, че според седем от всеки десет участници и двамата кандидати са способни да заемат най-високия държавен пост. Шест от десет смятат, че и двамата кандидати са се представили по-добре от очакваното, добавя АП.