Павителството на Унгария обяви лозунга на предстоящото си председателство на Съвета на Европейския съюз - "Да направим Европа отново велика" (МЕГА), но омаловажи всякакви паралели с лозунга МАГА на Доналд Тръмп в САЩ.

Новият лозунг, публикуван днес, е напомня лозунга на бившия президент на САЩ и близък съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, от предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.: "Да направим Америка отново велика". Откакто Тръмп използва лозунга, той се използва за насърчаване на десни, консервативни ценности и като средство за генериране на богатство за консервативни личности в Съединените щати.

Говорейки пред репортери днес, при старта на кампанията, унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока каза, че превръщането на Европа "велика отново" е позиция на унгарското правителство повече от десетилетие.

"Това е препратка към едно активно председателство", заяви министърът по европейските въпроси на Унгария Янош Бока, цитиран от Асошиейтед Прес. Той очерта програмата и амбициите на Будапеща за шестте месеца начело ЕС от 1 юли.

"Не знам дали Доналд Тръмп някога е искал да направи Европа отново велика", каза той, когато бе запитан за приликата с лозунга на бившия американски президент Доналд Тръмп "Да направим Америка отново велика" (МАГА), предаде БТА.

Унгарският премиер Виктор Орбан ръководи твърдо националистическо правителство и е съюзник на Тръмп. Той е смятан за най-близкия до руския президент Владимир Путин сред 27-те лидери на ЕС. Орбан се опитва да се представи като миротворец по отношение на войната в Украйна, посочва АП.

"Не можем да се намесваме в изборите в друга държава, но наистина бихме искали президентът Доналд Тръмп да се върне на президентския пост и да установи мир тук, в Източна Европа", каза Орбан през февруари.

Още тогава той заимства популярния лозунг на Тръмп, за да опише плановете си за унгарското председателство на ЕС. "Да направим Европа отново велика!" - каза той. "МАГА там, МЕГА тук", допълни Орбан.

Европейската комисия замрази милиарди евро за Будапеща поради опасения за отстъпление на правителството от демократичните принципи, а Орбан полага усилия за смекчаване на санкциите на ЕС срещу Русия и отказва плановете на НАТО за по-голяма подкрепа на Украйна. По-рано тази година евродепутатите дори призоваха председателството да бъде иззето от неговото правителство, припомня БТА.

Вчера Орбан се оплака в социалните медии от начина, по който лидерите на основните партии в ЕС изглежда са си осигурили висшите постове в блока, въпреки че на изборите за Европейски парламент във Франция и Германия крайнодесните имаха сериозни успехи.

"Волята на европейския народ беше пренебрегната", написа Орбан в "Екс". Центристките партии, които запазиха мнозинството си в парламента, "не се интересуват от резултатите от европейските избори и не се интересуват от волята на европейците", допълни той.

Председателството на ЕС се изпълнява на ротационен принцип от страните членки. Постът няма голяма реална власт, но позволява на страните да поставят националните си приоритети на първо място в дневния ред на Европа.