Шестима пациенти, хоспитализирани в Клиничния болничен център /KBC/ в Загреб са били заразени с бактерията легионела, а трима души са починали в резултат на заболяването, съобщи хърватският вестник "Ютарни лист". Починалите пациенти имали тежки съпътстващи заболявания и са били с отслабен имунитет, а легионелата драстично е влошила състоянието им, според лекари от болницата.

Това са пациенти, които са били тежко болни от основното заболяване, а легионелата драстично е влошила състоянието им, заяви д-р Миливой Новак, заместник-директор на "KBC Zagreb".

След като се е установило, че има заразени пациенти, в болницата е започнала проверка откъде е тръгнала заразата, защото се знае, че много често може да се разпространи чрез климатик или вода, предаде БТА.

Легионерската болест е атипична пневмония, причинена от бактерии. Лекува се с антибиотици.

"Веднага алармирахме Хърватския институт за обществено здраве, който направи всички анализи и бактерията беше изолирана във водната система. В момента тече пастьоризация, тоест пуска се топла вода от всички кранове в болницата", заяви Новак. "Ще бъде трудно да разберем как бактерията е попаднала във водоснабдителната система, но е известно, че тази бактерия се размножава в топла вода, а хората обикновено се заразяват с нея чрез вдишване на заразени водни капки".

Епидемиите от това заболяване са свързани най-вече с водопроводните инсталации на болници, хотели и обществени бани или плувни басейни. Обикновено няма предаване на болестта от човек на човек. Някои хора развиват по-лека форма на заболяването, но някои имат изключително тежък ход на заболяването. В Хърватия всяка година се разболяват около петдесет души, като най-честите заболявания са през по-топлата част от годината. Тъй като става въпрос за бактериална инфекция, заболяването се лекува с антибиотици, но въпреки това смъртността е 5-10 процента. Важно е възможно най-рано да се установи, че това е легионерска болест и да се започне лечение, отбелязва "Ютарни лист".