Златните кубета на Шипченския манастир и цялата сграда са с големи поражения след унищожителната градушка, ударила града миналата седмица.

Начупени са част от оригиналните 120-годишни керамични фризове, изпочупени са много стъкла и част от витражите на храмовия комплекс.

Тепърва предстои сформирането на комисия, която да направи оглед и да опише пораженията. Манастирът "Рождество Христово" е един от символите на Шипка и всяка година се посещава от стотици туристи.

"Има поражения както по фризовете, така и по самите кубета - те са набити от градушката. Изменена е целостта им по златните кубета. Има един особен ефект, който се е получил. Всичко това знаете колко трудно беше възстановено с ремонтни дейности и реновирана беше цялата част, сега започваме от нулата", коментира кметът на Шипка Василка Панайотова пред "България он еър".

Според нея щетите са за милиони и ще бъдат описвани дълго време, защото опустошителната градушка е поразила стотици къщи в Шипка, а покривите на много от тях са за подмяна, сред тях са кметството, пенсионерския тклуб, детската градина и училището.

И след тази опустошителна картина е бил направен опит за измама с ремонт на покриви, разкаказа Панайотова.

"Имаше огромно струпване на хора, които уж искаха да помогнат. Извиках жандармерията, след като пристигнаха мними майстори с коли с чужда регистрация", обясни кметът пред NОVA.

Огромни щети е понесла и сградата на Народно читалище "Светлина - 1861" в Шипка, каза председателят на културния институт Татяна Косекова. Тя посочи, че и преди това покривът на сградата е бил в лошо състояние, но след силната градушка има потрошени керемиди и огромен разлив. В двете помещения на галерията и във вътрешното пространство плочата е изцяло пропита с вода.

"Покривът на читалището буквално го няма. Единственото сухо място е библиотеката. Дървената конструкция обаче е силно компрометирана.

В Чирпанлиевата къща проблем с електричеството няма, но влагата расте, което унищожава артефакти и документи.

И докато едни се надяват на дарения, други се редят пред общината за заявления за подпомагане, което пралителството обеща в петък.