Значително се увеличава интензивността на движението, пътните настилки са хлъзгави, намалена е видимостта от падащата мъгла, неосветени са част от улиците в населените места, намалена е светлата част от денонощието. Често водачите си позволяват да сядат зад волана след употреба на алкохол, към това може да се прибави и недисциплинираността на пешеходци и шофьори.
От Пътна полиция препоръчват, да се избере подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да се избегне върховото натоварване на пътищата, предаде Дарик. Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряващото устройство на задното стъкло, съветват от МВР.
Сменете летни или износени гуми и носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
Един от най-важните съвети е преди пътуване с автомобила предварително да се определи водач от компанията, който няма да пие алкохол.
Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели.
При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата ви в автомобила пред вашия, препоръчват още от полицията.
Междувременно "Пежо Партнер" се преобърна по таван на бул. "Цариградско шосе" в столицата, съобщи Bulphoto. Инцидентът стана около 9 часа на моста на 4-ти километър. Шофьорът и спътничката му се отърваха само с уплаха. Най-вероятната причина за катастрофата е несъобразена скорост по заледения участък, коментираха полицаи на мястото на инцидента.