Този акт става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. След Освобождението на България и след Съединението на княжество България с Източна Румелия официалният статут на нашата страна, обаче, е "васал на Османската империя". Това спъва развитието на България в много аспекти, включително и на международно равнище, съобщава БГНЕС. В началото на ХХ век великите сили имат по-наложителни дела за решаване - Решението на Австро-Унгария да наруши Берлинския договор, анексирайки провинциите Босна и Херцеговина, поражда се спор за Мароко между Франция и Германия, а през лятото на 1908 г. е извършен младотурски реформистки преврат.
На 22 септември 1908 г. сутринта в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново вместо премиерът Александър Малинов пристига Фердинанд и прочита манифест, с който обявил на света, че България вече е самостоятелна държава. В храма князът е коронясан за цар. И тъй като в новото царство нямало корони, на главата му била положена венчална тиара. Един символичен акт, символизиращ продължението на Второто българско царство. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.
Провъзгласяването на България за независима страна е голям успех и признание за българската дипломация. България се превръща от васално княжество в царство България, а князът вече се титулува цар.
Председателят на Народното събрание Георги Пирински участва в тържествената заря-проверка във Велико Търново по случай празника. Кметът на София Бойко Борисов откри Паметник за Независимостта на България, издигнат по инициатива на Общонародно сдружение „Мати Болгария”. В Карлово беше открит барелеф на полк. Петър Димков.