Ще решим проблемите с емисиите на парникови газове, не знам точно как, но ще ги решим. Това не е предизвикателство, което изисква големи научни постижения. Предизвикателството не е идеологическо или политическо, просто трябва да запретнем ръкави и да направим това, което е необходимо. Но аз съм убеден, а и учените са на това мнение, че без атомна енергия не можем да постигнем целите си. Това заяви Джон Кери, държавен секретар на САЩ (2013 - 2017) и специален пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата (2021 - 2024) в специална видеовръзка от Лондон

Кери се включи в последния панел "Ключови приоритети в областта на климата. Пътят пред Европейската зелена сделка" от първия ден на най-успешния форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Модератор на сесията, в която участваха още Марош Шефчович, заместник-председател на ЕК, който отговаря по въпросите за Зелената сделка и Беата Дашинска-Мужичка, посланик на президента на Полша и специален пратеник за инициативата "Три морета", бе Сергей Станишев, министър-председател на България (2005 - 2009), член на Европейския парламент.

Осъщественият именно в България трансатлантически дебат между САЩ и Европа прави разговора ключов и от глобално значение за Зеления преход.

Снимка: Bulphoto

Бившият държавен секретар на САЩ изказа благодарност към Сергей Станишев и председателя на борда на директорите на Dir.bg, инициатор и основател на форума "Green Transition", Моника Станишева за организацията на конференцията и за обсъждането на темата за Зеления преход. 

"Ние сме свидетели на един изключителен момент, в който повечето държави в света преминават през различни процеси. Политиците и политиките на отделните държави са подложени на изпитания. Голям въпрос е Украйна, Газа, а след 27 години в Сената, 4 години като държавен секретар и 3 години работа по климата - знам, че ние сме изправени пред огромно предизвикателство - климатичните промени. Ще решим проблемите, не знам точно как, но ще ги решим", започна изявлението си Джон Кери.

Според него намаляването на емисиите от парникови газове не е предизвикателство, което изисква големи научни постижения.

Снимка: Bulphoto

"Предизвикателството не е идеологическо или политическо, просто трябва да запретнем ръкави и да направим това, което е необходимо. Тук става дума за основни понятия в математиката и физика - какво става, когато се горят минерални горива и не се улавят емисиите. Метанът е газ, който 40 000 години е съществувал на планетата, а сега води до намаляване на ледените шапки в арктическите райони. Затоплянето е факт. Преди няколко дни в Индия беше над 50 градуса, а 1000 души починаха при поклонението в Мека. Просто човек не може да живее при тези температури. Какво ще стане, когато производството на храна в Африка вече не е възможно - десетки милиони ще се опитат да избягат да живеят някъде другаде, защото няма храна и е горещо", коментира бившият държавен секретар на САЩ.

По думите на Кери през 2023 година САЩ са намалили парниковите си емисии с 4 процента и икономиката е нараснала с 2,5 процента.

"Имаме възможност да направим това, което е възможно. Президентът Байдън влезе в Белия дом през 2020 година и се присъедини веднага към Парижкото споразумение, като ми възложи да съм негов пратеник. Приключих мандата си, но се надявам да се мобилизират достатъчно средства и капитали, за да направим прехода към чиста икономика. В противен случай решение няма", каза още Джон Кери.

Той сподели опита си от участието в климатичните конференции на ООН в Париж, Глазгоу и Дубай, където е видял как се отправят обещания и е чул вълнуващи изказвания на представители на много от островните държави по света.

Снимка: Булфото

"В Дубай се споразумяхме, че всички трябва да спрем да използваме минерални горива и до 2050 година да приключим. Целта е не повече от 1,5 градуса увеличение на температурата. В момента 20 процента от държавите създават 80 процента от парниковите емисии. Сред тях са и САЩ, и Русия - това са най-вече държави от индустриализираната част от планетата. Ако направим необходимото - намалим емисиите, за да останем в рамките на този 1,5 градуса, ако всички обещания поети в Глазгоу, Шарм ел Шейх и Дубай се изпълнят - ще спечелим битката", категоричен бе бившият държавен секретар на САЩ.

По думите му решението вече е взето и то е да се върви агресивно към нови технологии и да се увеличи натиска върху банките, да помагат на онези проекти, които ще помагат за намаляване на емисиите.

"В състояние сме да решим проблема. Ако използваме само възобновяеми източници до 2030 година ще постигнем намаляване на емисиите с необходимото количество. Убеден съм светът ще стигне до невъглеродната икономика до края на века. Въпросът е ще спазим ли обещанията си, за да спечелим битката", каза Кери.

По отношение на другите два въпроса, свързани с климатичните промени и намаляването на парниковите емисии - финансирането и икономиката, бившият държавен секретар на САЩ каза, че се надява да се мобилизират достатъчно средства и капитали, за да можем да бъде направен преходът към чиста икономика. 

"Батериите ще преминат от литиевойонни към други материали, които ще ги направят с по-голям обем и ще можем да балансираме. Водородът върви напред, може би не така бързо. Но се работи ефективно. Едно от технологичните решения - а България е водеща в това отношение, е атомната енергия.

"Аз съм убеден и учените са на това мнение, че без атомна енеригя не можем да постигнем целите. Атомната енергия може да се използва за производството на стомана и други енергоемки производства и така ще намалим емисиите", заключи Джон Кери. 


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

 

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.