"Преди 145 години тук - на това място- увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен. Но заравяйки Левски, поробителят зарови зърното на свободата, което покълна и роди днешна България. От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и кратки писма. Но те струват повече от доктрина, учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме", каза  президентът Румен Радев в словото си на възпоменателната церемония по повод на 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски пред паметника му в столицата.

"Днес сме република, но чиста ли, свята ли?", каза президентът и отбеляза, че циниците приемат тези въпроси с презрение, както други в онези години вземат Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на Дякона се покланяме всяка година, каза Румен Радев.

Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма, подчерта президентът.

Много време трябваше, за да стане България република. А колко още ще трябва, за да стане тя чиста и свята? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност, от нашата гражданска позиция. Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение, нашето още не я е постигнало, каза държавният глава.

Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички, посочи президентът.

В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола, заяви Румен Радев.

Той цитира Левски, че "нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако някой им я поднесе в къщите на тепсия" и че "не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш".
Тези думи описват цялата българска драма, смята президентът.

За да бъдем свободни, трябва да победим примирението вътре в нас, посочи президентът. Левски предизвика цяла империя, той пожертва живота си, но спечели за цял народ, неговият блян не остарява с годините, ние, днешните българи, сме призвани с нашите дружни усилия да сбъднем идеала на Левски - заради него, заради себе си, заради нашите деца, каза Румен Радев.

Цялото слово на президентът е публикувано тук >>

В словото си пред паметника на Васил Левски кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че днес всеки от нас пази свой паметник на Левски в сърцето си - не гранитен, не портрет от стената, а живи, нетърпящи възражение думи. За съграждането на отечеството са нужни задружни сили, срещу които не може да противостои и най-силната стихия.

Прости ни, Апостоле, че нашето его е тази стихия, която руши, а не съгражда, дай ни сили и мъдрост да градим, а не да рушим, да се обединяваме, а не да се противопоставяме, да работим за България, заяви Фандъкова.

Преди началото на официалната церемония, в храм „Света София” имаше панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. От храма към паметника тръгна литийно шествие, което се присъедини към церемонията. Това е пътят, изминат от Апостола към безсмъртието.

През целия ден на паметника на Апостола се стичаха хора стотици граждани на столицата, гости на града, официални лица, политици, представители на Църквата и различни вероизповедания, за да отбележат годишнината от това безсмъртно за историята на нашия народ събитие.

Отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски събра хиляди хора и в родния му град Карлово. В музея там хората можеха да видят две от общо седемте фотографии на Васил Левски, достигнали до наше време.

Таяни: Левски е герой на Европа


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, народни представители и членове на Европейския парламент заедно почетоха паметта на Васил Левски в Брюксел. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отбеляза, че Левски е европейски герой, личност, бореща се за свободата на своя народ.
Той допълни, че посланията на Апостола са актуални и до днес, защото свободата, демокрацията и диалогът са верният път пред Европа и пред всички нас. Българските герои са и европейски герои и затова на този ден съм с вас в българското консулство пред барелефа на Васил Левски, за да отдадем заедно почит пред всички мъже и жени, отдали живота си за свободата на България, добави още Антонио Таяни.

Сидеров предлага анкетна комисия да изчисти името на Левски >>