Повече от 4 часа продължиха преговорите с шефа на "Газпром" Алексей Милер, който изненадващо пристигна днес в България.

Предишните договорености бяха за 8% годишна лихва.

Вижте снимки от визитата на Милер в София>>

Проектът ще бъде финансиран от "Газпром", а заемът ще бъде връщан от транзитните такси. Финансирането ще бъде със 70% заемен и 30% собствен капитал. България няма да предоставя държавна гаранция за проекта.

Началото на строителството на Южен поток бе предавано пряко чрез конферентна връзка. Символична първа заварка на тръби в българската част на трасето на газопровода "Южен поток" направиха работници в полето между монтанските села Пишурка и Расово.

На мястото бяха и руски специалисти, които тържествено поискаха от Милер разрешение за началото на проекта.

"Разрешавам", кратко заповяда шефът на "Газпром" на руски.

Българската страна ще започне да получава дивидент от проекта "Южен поток", когато бъде запълнен капацитетът на тръбата или през 2018 г. Той ще бъде в размер на 715 млн. лв. годишно, обясни Стойнев (вероятно става въпрос за дивидента на цялото дружество, където БЕХ и "Газпром" имат равно участие - б. ред.).

"Днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за Русия, България и Европа проект – "Южен поток. Това е най-големият проект,  осъществяван на наша територия. Ще съдействаме за реализацията на този проект", заяви министър-председателят Пламен Орешарски, цитиран от "Фокус".

„Днес отбелязваме едно знаменателно събитие. Започваме строителството на българската част от газопровода „Южен поток”. Проектът „Южен поток” днес е най-важният елемент от енергийната сигурност на целия европейски континент. Доставките на газ ще се осъществяват пряко от Русия за България и от Русия за Европейския съюз, като се изолират транзитните страни”, каза на свой ред Алексей Милер.

Бяха доуточнени основните параметри на проекта. Българската страна няма да инвестира нито лев в този проект, добави Орешарски.

Този проект създава предпоставки за по-евтин газ на българските производители. Това ще подобри тяхната конкурентоспособност”, посочи той.

Очакваните приходи за периода 2013-2043 г. от „Южен поток” се равняват на 2,8 милиарда евро, които ще влязат в бюджета на България, обяви пък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Голяма част от работата ще се извършва от български фирми, ще се създаде заетост. Ще има работа за български компании, които са в тежко положение”, каза Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС.

Доставките на газ през „Южен поток” за българските потребители ще се извършват при по-ниски цени, потвърди и Алексей Миллер:

Консуматорите в България ще получат първия газ по „Южен поток” през декември 2015 г.”, добави Милер.

"За България това са 3,5 милиарда евро като преки инвестиции, повече от 2 000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти”, заяви Алексей Милер.