"Решението за антитерористичната операция е насочено към опазване на мира и реда в нашите земи, които в момента въоръжени, агресивни и фанатизирани хора хладнокръвно ни отнемат. Те са терористи и ние няма да им позволим да управляват нашата земя", се казва в изявление на Сергей Тарута.

Вижте снимки >>>

Близо 150 проруски активисти превзеха управлението на милицията в източния град Горловка, Донецка Област, който има 300 000 души население. Те назначиха свой началник, като първо проникнаха на първия етаж, а след това се прегрупираха и заеха кабинетите в цялата сграда, съобщи ИТАР-ТАСС.

Първоначално демонстрантите препречиха главната улица и затвориха с жив щит пътя към сградата, съобщи местният сайт gorlovka.ua. Те хвърляха по прозорците на управлението камъни и бутилки със запалителна смес.

В болница е приет един от нападателите, който бе погдонен и съборен от милиционер от козирката на сградата, докато опитваше да постави руското знаме.

Активистите планират да издигнат барикади пред местната сграда на МВР и да блокират общинския съвет.

Сепаратистите в Донецка и Луганска област не възнамеряват да приемат условията на ултиматума, който им поставиха украинските власти, заяви членът на координационния съвет на Луганска област Алексей Чмуленко, цитиран от Интерфакс и "Фокус".

В 9 ч. днес изтече крайният срок проруските сепаратисти да освободят всички завзети административни сгради. Очаква се в източните области да бъде проведена мащабна антитерористична операция, а окупаторите да отговарят пред закона.

Лидерът на проруските активисти в Славянск Вяческав Пономарев обяви, че застава начело на града, тъй като кметът Нели Штепа е избягала, съобщи „Украинская правда”.
Пономарев, който ръководи групата окупатори, обвини Штепа в сътрудничество с радикалната организация „Десен сектор”.

Междувременно луганските сепаратисти отправиха ултиматум към местните власти до 16 април да спрат да се подчиняват на Киев и да признаят „народното движение”. Освен това те настояват да не бъдат наричани „сепаратисти и терористи”, както и да бъдат пуснати всички задържани проруски активисти, предаде „Цензор”. 

В същото време германският вицеканцлер Зигмар Габриел предупреди, че кризата в Украйна ескалира, защото "Русия очевидно е готова да позволи танкове да преминават през европейските граници".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Дестабилизира ли Русия ситуацията в Украйна?