Вчера стана ясно, че депутатката от управляващата партия Красимира Симеонова е организирала състезание за исторически и логически задачи за учениците в планинския град. За всяка решена задача отборът-участник получавал по една дума, за да се получи изречението „Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни”.

Цачева обясни тази сутрин пред bTV, че има ясно разписани правила кога и къде е възможно да се агитира партийно. Тя твърди, че е научила за състезанието от медиите.
Мен от друго ме боли, че някъде, където примерно нещо не е съвсем изчистено, то моментално става достояние – нещата, които търпят и критична оценка, за разлика от онези - позитивните, когато примерно се събират младежи, ученически и младежки парламент, каквато среща имах в Бургас – с едни изключително умни, много мили деца”, каза тя.

Междувременно Красимира Симеонова каза, че е била подведена от младежката структура на партията.
„Поемам цялата отговорност и това, че не съм проверила целия сценарий на събитието не ме оневинява”, добави обаче тя пред bTV.
Пред БНР тя сподели, че е готова дори да се върне към професията си стоматолог.

Депутатката отрече идеята за използване на лозунга да е нейна и допълни, че целта е била "да се осъществи една добра инициатива" и децата да се съберат на спортен празник.
Нашата идея беше чиста и добра, но това, което се случи, не смятам, че трябваше да бъде разиграно в спортния ден на децата”, заяви още депутатката.

По думите й разходите за инициативата са поети изцяло от ГЕРБ, а на осигурената торта не е било написано името на партията като част от глазурата.
Тя отрече и кметът да е влизал в предизборни агитации: „Ние не сме агитирали в нито един миг”.

Директорът на училището в Пещера, в което бе проведен празникът, Елена Ацинова заяви, че не е знаела за присъствието на лозунга в програмата. Тя допълни, че получената покана е била от името на общината и в нея не е имало и „буквичка”, която да намеква за предизборна агитация.
Ацинова каза още, че проверката, която трябва да се извърши от регионалния инспекторат, вече е в действие.

Днес ръководството на ГЕРБ трябва да вземе решение по случая.

Междувременно образователният министър Сергей Игнатов заяви във Варна, че вече е назначена проверка по случая. Той е категоричен, че не бива да се допуска връщане на партийното начало в българското училище, цитиран от БТА. След приключване на проверката ще има изключително сериозни санкции за виновния, каза Игнатов.

Осем общински съветници е Пещева пък искат свикване на извънредна сесия на местния парламент за случая с ученическото състезание.