250 000 души се включиха в демонстрациите срещу крайната десница във Франция в навечерието на парламентарните избори, предаде Франс прес, като се позова на данни на властите.

Парламентарните избори ще бъдат на 30 юни и на 7 юли. Макрон ги насрочи, след като крайната десница спечели най-много гласове на евровота.

Протестите се проведоха по призив на синдикати, асоциации и леви партии. Само в Париж демонстрантите са били 75 000, според властите, предаде БТА.

Данните обаче са много под мобилизацията от 1 май 2002 г., когато над един милион души протестираха срещу "Национален фронт" на Жан-Мари Льо Пен, след като той се класира на втория тур на президентските избори тогава, отбеляза Франс прес.

Сега около 200-те кортежа в цялата страна скандираха: "Бардела, разкарай се!", "Републиката не е твоя" и "Няма място за фашистите".

Жордан Бардела е младият лидер на "Национален сбор", партията приемник на "Национален фронт", чиято парламентарна лидерка е Марин Льо Пен.

Партията се класира на първо място на евровота във Франция на 9 юни.

Демонстрации се проведиха в Париж, Марсилия, Тулуза, Лион, Лил и други градове в страната.

"Участваме в демонстрацията, защото сме изключително разтревожени, че (водачът на "Национален сбор") Жордан Бардела може да стане следващият премиер... искаме да предотвратим това бедствие", каза крайнолявата лидерка на френския Съюз на трудещите се Софи Бине.

22-годишна студентка, която присъства на проявата в Париж, каза, че това е първото ѝ участие в протест. Тя заяви, че е "обезпокоена, защото хората вярват на лъжите на тази партия, която има откровено расистко наследство", правейки препратка към "Национален фронт", партията предшественик на "Национален сбор", на която лидер бе Жан-Мари Льо Пен. Той получи наказания заради изказвания, смятани за антисемтиски и ксенофобски.

Студентката каза, че иска "да се бори, за да съхрани страната на човешките права, свободата и толерантността".

Оланд се завръща на сцената

Бившият президент на Франция Франсоа Оланд ще се кандидатира за депутатско място в Националното събрание - долната камара на френския парламент, предаде ДПА, на която се позова БТА.

"Крайната десница никога не е била толкова близо до властта. В нашата страна има политическо объркване", заяви 69-годишният бивш президент социалист.

С оглед на сериозността на ситуацията Оланд добави, че е решил да се кандидатира за депутат като част от новосформирания "Народен фронт". Той ще се бори за депутатско място от департамента Корез в Югозападна Франция.

Оланд беше начело на Франция от 2012 г. до 2017 г.

Социалистите, зелените и комунистите обявиха в петък, че заедно ще влязат в съюз за парламентарния вот.