Корнелия Нинова вече не е председател на БСП и официално, след като пленумът констатира оставката й и избра временен председател на нейно място.

Досегашният й заместник в челото на партията - Атанас Зафиров, стана временен лидер на партията до избора на нов председател наесен, научи Dir.bg от участници в заседанието на Националния съвет.

Зафиров е избран със 104 гласа от общо 105-има присъстващи на пленума, сочи предварителната информация от киносалона на "Позитано" 20, където все още тече заседанието. Трима социалисти са гласували с "въздържал се". 

Така бе осуетен планът на лидерката в оставка на нейно място да седне Георги Свиленски. Такова съобщение бе разпратено от името на Политическия съвет на коалицията "БСП за България".

Председател на парламентарната група ще бъде Борислав Гуцанов.

За зам.-председател на парламента е предложен Драгомир Стойнев, което потвърди и предварителната информация на Dir.bg.

На пленума нямаше сериозни сблъсъци, тъй като самата лидерка и най-близкото й обкръжение отсъстват.

Дискусия се разгоря около насрочването на прекия избор на лидер и дали той да предшества провеждането на конгреса с месец, или да бъдат проведени по обратния ред.

Петър Мутафчиев е предложил първо да се състои конгресът, който да набележи политиките и пътя на партията оттук насетне, а прекият избор на лидер да се проведе след това.

Снимка: Ива Капкова, Dir.bg

Бившият депутат от БСП Иван Иванов, който е сред обкръжението на Нинова, се е противопоставил на предложението и настоял първо да мине прекият избор на председател. Иванов обвинил Мутафчиев, че иска да отнемат на социалистите правото да изберат пряко новия партиен водач. 

От заседанието на Националния съвет отсъстват лидерката в оставка Корнелия Нинова, както и Георги Свиленски, и Иван Ченчев. 

Националният съвет реши столетницата да започне пълен цикъл отчети и избори в партията.

Пленумът се състоя с редовен кворум, въпреки намерението на лидерката в оставка да го отложи със седмица, за да може да се закълне за трети депутатски мандат като председател на БСП. Сега тя ще трябва да положи депутатската клетва в нарушение на устава, който бе променен под нейно давление и даваше право само на лидера на партията да не се броят мандатите.