"Без нас Борисов няма да е премиер", написа Кирил Петков в страницата си във Фейсбук в събота сутринта.

 "Имам една добра новина за избирателите на ППДБ: Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер, както се надяваше преди изборите. Няма да е премиер.

Всеки ваш глас за ППДБ беше глас срещу "Борисов-премиер". Това е ваша победа!

Откакто се появи "Продължаваме промяната" - млада партия, само на три години, Борисов така и не успя да влезе в любимата си роля, колкото и да му се искаше.

Така че има смисъл! Продължаваме напред!", написа съпредседателят на ПП в своята фейсбук страница.

На 13 юни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за кабинет с първия мандат, доминиран от ГЕРБ във важните министерства - на външните работи и на отбраната. Той подчерта, че правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ и подчерта, че самият той няма да се кандидатира за министър-председател, за да се успокорят възможностите за преговори.

В петък Кирил Петков каза, че независимо какво правителство предложи Борисов, ще бъдат ясна опозиция. По думите му "Промяната" ще бъдат ясна и конструктивна опозиция, като ще подкрепят всички политики, които са "за" Европа и "против" корупцията.

Междувременно снощи Националният съвет на коалиционните им партньори от "Да, България" реши депутатите от формацията да не участват в съставянето на и подкрепата за правителство в рамките на новото 50-о Народно събрание. Така те се присъединиха към вече изразеното от ПП намерение да бъдат в категорична опозиция.