Не се обсъжда възможността президентът на САЩ Джо Байдън да оттегли кандидатурата си за преизбиране и той планира да участва в дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през септември, заяви снощи говорителят на кампанията на Байдън, цитиран от Ройтерс.

Междувременно на предизборна проява снощи Байдън заяви, че възнамерява да победи съперника си от Републиканската партия и също не даде признаци, че обмисля да се откаже от надпреварата след слабото си представяне на дебатите, което разтревожи съпартийците му.

"Знам, че не съм млад човек, за да посоча очевидното", каза Байдън на митинг един ден след директния сблъсък с републиканския си съперник, на който повечето наблюдатели смятат, че 81-годишният президент претърпя поражение.

"Не ходя толкова лесно, колкото преди, не говоря толкова гладко, колкото преди, не дебатирам толкова добре, колкото преди", призна той, докато тълпата скандираше "още четири години".

"Нямаше да се кандидатирам отново, ако не вярвах с цялото си сърце и душа, че мога да се справя с тази работа. Залогът е твърде висок", заяви Байдън.

Вербалните спънки на Байдън и понякога неясните му отговори по време на дебата засилиха опасенията на избирателите, че той може би не е в състояние да изкара още един четиригодишен мандат и накараха някои от съпартийците му демократи да се замислят дали биха могли да го заменят с друг кандидат преди изборите в САЩ на 5 ноември, посочват Ройтерс и БТА.

Говорителят на кампанията на Байдън Майкъл Тайлър заяви, че не са водени разговори за тази възможност. "Предпочитаме да имаме една лоша нощ, вместо кандидат с лоша визия за това къде иска да отведе страната", каза той пред репортери на борда на президентския самолет.

Ако Байдън оттегли кандидатурата си, партията му ще разполага с по-малко от два месеца, за да избере друг кандидат на националния си конгрес, който започва на 19 август - потенциално сложен процес, който може да изправи Камала Харис, първата чернокожа жена вицепрезидент, срещу губернатори и други служители, които се спрягат като възможни кандидати, отбелязва Ройтерс.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО