Най-големият въпрос пред България е как да си върнем децата и как да задържим нашите деца тук, защото без хора не можем да направим нищо. Това каза генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев в предаването "Панорама" по БНТ.

Една от темите на разговора беше броят на списание ЛИК, посветен на 120-годишнината от рождението на Атанас Далчев, който беше представен в пресклубовете на БТА в страната и чужбина.

"В душата на българина центробежните сили изглежда още надделяват над центростремителните", цитира Вълчев поета. Може би ни трябва най-вече център, коментира генералният директор на БТА. Според Вълчев, четейки Далчевите стихотворения, намираме и отговора кой е нашият център. Ние сме родени в тази страна и е крайно време да разберем, че сме обречени да бъдем заедно, каза той, цитиран от БТА.

Вълчев коментира и Деветнадесетата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Темата на срещата беше "Медии и общност", а събитието се проведе в хибриден формат - на място и чрез онлайн видеовръзка. Той отбеляза, че в нея са участвали общо 39 журналисти от 32 медии, от 14 държави.

В Одеска област живеят 150 хил. българи според официалното преброяване в Украйна от 2001 ч. Вероятно са и много повече, посочи Вълчев. Той уточни, че в Одеса живеят между 50 и 60 хил. българи. Те са подложени на бомбардировките, на които бяха подложени и журналистите, които отидохме там за 19-ата Световна среща на българските медии. Имаше шест въздушни тревоги за трите дни, в които бяхме в Одеса, Измаил и Болград, отбеляза генералният директор на БТА.

Първото голямо послание от срещата там беше да покажем, че ние сме общност с тези хора, че сме съпричастни с това, което изживяват по време на войната, каза Вълчев. Той посочи, че второто послание е за журналистиката изобщо - мястото на журналистите е там, където са събитията. БТА е единствената информационна агенция, която има кореспондент в Одеса, отбеляза той.

Ако се върнем на мястото на събитията, ще опровергаем очакванията, че изкуственият интелект ще замести журналистите, защото няма как с изкуствен интелект, който използва натрупана вече информация, да отразяваш събития, които се случват в момента, коментира генералният директор на БТА.

Ако се върнем на мястото на събитията, може би ще си върнем и уважението на политиците, смята Вълчев.