Късно тази вечер от регулатора обявиха, че на 5 март ще се проведе закритото заседание за приемане на окончателно решение за изменение на цените на електрическата енергия.

Преди това, на 4 март от 9.30 часа, ще се проведе обществено обсъждане на проекта на решение за изменение на цените със заинтересованите. Срокът за представяне на становища по проекта е до 12.00 часа на 5 март, уточниха от ДКЕВР.

Утре, 1 март, ще се проведе закрито заседание за приемане на доклад и проект на решение за изменение на цените с тази дата. Резултатите ще бъдат оповестени на официалната интернет страница на комисията.

Както е известно, ДКЕВР е в оставка, но ще продължи да работи до избирането на нова.

По-рано днес председателката на регулатора Юлиана Иванова заяви:„Не мога да кажа с точност дали от 1 март ще паднат цените на тока, това може да стане на 2-ри, 3-ти март, може и на 4-ти март т.г. Не искам да се ангажирам сега с прогнози, но намалението ще бъде под 8%”, заяви Иванова.
 
„Дали сме срок на работната група утре до обяд да бъде събрана цялата информация, да се направи анализа и след това да се пристъпи към открито обсъждане”, уточни тя.

Изрично в закона е записано, че след вземане на решение от ДКЕВР новите цени влизат в сила, каза още Иванова. С какво предложение ще излезем на общественото обсъждане, ще ви го кажем или тази вечер, или утре сутринта, добави тя.

Изискана е и допълнителна информация от Националната електрическа компания и Енергийния системен оператор.
„В следствие на анализираната информация ще бъде изготвен доклад и проект на решение за намаление на крайните цени на електрическата енергия, след което ще бъде проведено и обществено обсъждане“, съобщават от регулатора.

Промените в Закона за енергетиката са публикувани днес в Държавен вестник, с което се дава право на регулаторната комисия да променя цената на тока преди 1 юли. Вчера енергийният министър Делян Добрев каза, че новата цена на тока може да е факт от 1 март.

В същото време БСП предложи в парламента следното:
  • временна забрана за фактическо прекъсване на тока на неизправните длъжници за определен период
  • да се определи ниска цена на тока до 75 киловата дневна и 100 киловата нощна тарифа, за да може да се стимулират гражданите да ползват нощната тарифа.
„Смятаме, че мерките са разумни. За да се изпълнят тези мерки, ДКЕВР трябва да функционира нормално”, каза депутатът Михаил Миков.