Според мотивите, изложени от вносителите на законопроекта - Мартин Димитров и Диан Червенкондев, целта на мярката е по-голяма гъвкавост и справедливост в ценообразуването, предаде БТА.

Новите цени на тока могат да бъдат факт от 1 март, заяви на брифинг след гласуваните промени министърът на икономиката в оставка Делян Добрев в НС, цитиран от БГНЕС. Утре те ще бъдат публикувани в Държавен вестник и веднага ще влязат в сила, което ще позволи на ДКЕВР да се заеме с проблема, който предизвика масови протести в България.
Междувременно от регулатора обявиха, че след приемането и публикуването на промените в закона, незабавно ще започне процедура по промяна на цените на тока.

Решението на ДКЕВР не може да бъде със задна дата, така че днешните високи сметки може да бъдат обжалвани при съмнение от всеки гражданин, който да поиска корекция на сумите, обясни Добрев.
Той обаче не се ангажира с прогноза колко може да намалее цената на тока. Премиерът в оставка Бойко Борисов вече заяви, че цената може да падне с 8%.

Депутатите записаха, че ДКЕВР има право да изменя утвърдените цени на електрическата енергия по време на ценовия период,
"като изменя разполагаемостта, както и количеството електрическа енергия на обществения доставчик, в съответствие с които производителите или доставчикът са длъжни да сключват сделки с крайните снабдители при съобразяване с енергийния баланс, за да се осигури максимална защита на интересите на крайните клиенти и при спазване на принципа за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите". 

Комисията може да изменя и размера на технологичните разходи на енергийните предприятия при производство, пренос и разпределение на електрическа енергия, като определя целевите им стойности при спазване на принципа за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите. ДКЕВР ще може да променя признатия размер на други ценообразуващи елементи.

Комисията може да взема тези решения при съкратени процедури и срокове, а решението за изменение на цените влиза в сила от деня на приемането му от ДКЕВР.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров предложи на Делян Добрев сам да поеме отговорността и да определя цените на тока. Министърът уклончиво отхвърли тази възможност и я прехвърли на ДКЕВР, разчитайки на приемането на новия закон.

Парламентът реши да има и Обществен съвет като консултативно звено за решаване на проблеми от специалната компетентност на министъра. В състава му ще влизат представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, потребителски сдружения, научни съюзи, синдикални организации и юридически лица с нестопанска цел. Съветът се създава с решение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Три са основните възможности за понижение на цената на тока:
  • Това да стане за сметка на приходите за ЕРП. Там могат да бъдат коригирани признатите разходи и нормата на печалба на дружествата, но това едва ли ще доведе до съществено понижение на сметките на гражданите.
  • Преразпределяне на микса на електроенергия, така че в него да влязат по-евтините източници от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица 2". Срещу тази идея обаче скочиха бизнесът и синдикатите, тъй като това ще оскъпи тока за предприятията и ще остави на улицата 12 хил. миньори и енергетици в топлите централи. Срещу идеята е и самата АЕЦ "Козлодуй".
  • Третата възможност за по-ниски сметки не засяга ДКЕВР. Става въпрос за премахване или намаляване на ДДС върху цената на тока. Тази идея срещна голяма съпротива от МФ, тъй като може да провали бюджета, а има и антисоциален характер.