Според СЗО епидемията от вируса е най-голямата и най-продължителната в историята и е достатъчно тревожна, за да бъде оценена като такава заплаха, предаде АП, цитирана от БТА.

От организацията смятат, че всички държави със заболели от Ебола трябва да обявят извънредно положение, но че не е необходима обща забрана на международните пътувания и търговия, съобщи Ройтерс.

Вижте снимки >>>

Подобни извънредни състояния бяха обявени от СЗО при пандемията от свински грип през 2009 г и заради полиомиелит през май.

Шефът на организацията д-р Маргарет Чан каза, че обявеното становище на организацията е "ясен призив за международна солидарност", като предположи, че много страни ще останат незасегнати от опасната болест.

"Засегнатите до момента страни просто нямат капацитет да се справят със собствени сили с епидемиологичен взрив от такъв мащаб и сложност", каза тя на пресконференция в Женева.

Чан призова международната общност да окаже спешна подкрепа. СЗО свика експертна комисия тази седмица за оценка на сериозността на протичащата епидемия.

Вчера от Световната здравна организация съобщиха за 932 починали от 1711 случая на заразени с Ебола.

В САЩ частично вдигнат ограниченията за експериментално лечение

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) вдигна частично ограниченията върху експериментално лечение, предложено от канадската компания "Текмира" за борба срещу епидемията в Африка, предаде Франс прес.

Службата "устно" е уведомила "Текмира", че променя класификацията на лечението с TKM-Ebola, като заменя пълната забрана за клинични опити с частична.

"Това решение ни дава потенциална възможност да прилагаме TKM-Ebola при пациенти, заразени с вируса Ебола", отбелязва фирмата в комюнике.

В момента не съществуват разрешени антивирусни методи или ваксини срещу Ебола - само експериментални средства.