Тази година не се предвиждат големи ремонтни дейности по магистрала "Тракия", всички ремонти са локални и се извършват в дните от седмицата, когато не е натоварено движението. Петък, събота и неделя не се извършват ремонти и хората могат спокойно да пътуват до морето. Това каза председателят на УС на АПИ инж. Йордан Вълчев по БНР.

Преминаването на тежкотоварни камиони през прохода "Петрохан" е безопасно. Предприети са всички мерки, за да се гарантира и осигури движението. Ще има и патрули, които да осъществяват нужния контрол, подчерта инж. Вълчев. По думите му изграждането на отсечката Мездра-Ботевград от път I-1 е важна за Северозападна България и трябва да бъде завършена до края на годината, което налага и промяна в организацията на движение.

От утре, 24 юни, ще бъде ограничено движението на всички видове моторни превозни средства по отсечката Мездра - Лютидол - п. в. "Новачене" на път I-1. Промяната е необходима за доизграждането на пътните възли на две нива - "Мездра", "Дърманци" и "Ребърково", съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ.. Той посочи, че пренасочването на движението по обходни маршрути създава неудобства, но спирането е необходимо, за да се осигури както безопасност при пътуването, така и строителна площадка за модернизацията на трасето на път I-1, което ще бъде двойно по-широко от настоящото.

Въведената организация е временна със срок от 30 дни, в които ще продължи анализът на трафика. Тежкотоварните превозни средства няма да могат да преминават през "Петрохан" в часовете с пиково натоварване и в уикендите. Проходът ще бъде забранен за тежкотоварни камиони от понеделник до петък от 6:00 ч. до 9:00 ч. и от 16:00 ч. до 19:00 ч., както и в събота и неделя, каза инж. Стоян Николов в Сутрешния блок на бТВ, добавят от пресцентъра на АПИ.

На автомагистрала (АМ) "Хемус" продължава ремонтът на двата тунела "Топли дол" и "Правешки ханове", който се предвижда да приключи до началото на  юли, посочи още инж. Вълчев. Той поясни, че дотогава при засилен трафик има възможност за пренасочване на движението, с което също ще се облекчи преминаването на пътуващите към морето.

Очаква се до 10 дни да завърши процедурата за избор на изпълнител за изработване на прединвестиционно проучване и проектиране на трасе на автомагистрала "Струма" в посока София - Кулата, което преминава извън Кресненското дефиле. По думите му целите са през 2030 г. трасето от Кулата към София да е напълно изградено. 

Сроковете са реалистични и АПИ ще положи максимални усилия да ги спази, увери Вълчев.

По думите му има данни за намален брой на жертвите по пътищата.

"Само за първите три месеца на 2024 г. са намалели жертвите с около 40, сравнено с предходната година. Донякъде това е заради контрол от пътната полиция, но донякъде и заради новината, че ще има проверка на средната скорост. ... Тази мярка е доказала на много места в Европа, че работи", каза Вълчев.

Той изказа предположение, че през септември ще влезе в сила мярката за засичане от камерите на толсистемата на средна скорост на движещите се автомобили по магистралите.

Като превенция срещу корупционни практики при строителството на магистрали и пътища, председателят на УС на АПИ посочи прилагането на "отворени и чисти процедури, които да се следят от всички".