Русия започна въздушна атака срещу Киев и околната област, принуждавайки ангажирането на системи за противовъздушна отбрана за отблъскване на ударите, съобщи кметът на украинската столица и по-широката администрация на Киевска област в приложението за съобщения "Телеграм".

Двама души са ранени, а шест многоетажни жилищни блока, както и други сгради, са повредени при руската ракетна атака, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

Украинската противовъздушна отбрана е прехванала две от общо трите руски ракети, изстреляни срещу Киевска област, написа в "Телеграм" командващият ВВС на Украйна Николай Олешчук.

Двама души са пострадали от падащи отломки, но състоянието им не налага хоспитализация, съобщи началникът на Киевската областна военна администрация Руслан Кравченко.

Отломки от прехванатите ракети са нанесли щети по шест многоетажни жилищни блока, като засегнатите апартаменти са над 20, допълни Кравченко. Поражения има и по бензиностанция, аптека, административна сграда и по три автомобила.

Системите за въздушна тревога бяха задействани в 4:50 ч. местно време в Киев и околностите му, както и в още няколко града. Местни жители разказаха пред Ройтерс, че в рамките на около един час в украинската столица и околностите ѝ са се чули няколко взрива.

По-рано тази нощ Украйна изстреля десетки дронове, насочени към няколко руски области, но няма съобщения за щети, казаха днес руски официални лица, предаде Ройтерс.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили пък съобщи, че са унищожили командния пункт на руски мотострелкови полк. "ВВС на Въоръжените сили на Украйна, във взаимодействие с други компоненти на Силите за отбрана, нанесоха успешен удар по пункта за управление на мотострелковия полк на противника, който се намираше в село Нехотеевка, Белгородска област. Според резултатите от бойната работа целта е поразена успешно", съобщи Генералният щаб, цитипат от УНИАН.

Най-малко 23 дрона са унищожени над западната Брянска област, която граничи с Украйна, съобщи губернаторът Александър Богомаз в приложението за съобщения "Телеграм".

Руските системи за противовъздушна отбрана са унищожили безпилотни самолети над западната Смоленска област, обяви губернаторът Василий Анохин в "Телеграм". Не беше уточнено колко дрона са свалени.

По предварителна информация не е имало жертви или разрушения в двете области, казаха губернаторите.

За Липецка област, която е на няколкостотин километра южно от Москва, е обявена въздушна тревога, написа губернаторът в "Телеграм".

Русия е атакувала Украйна с над 2400 управляеми въздушни бомби през настоящия месец юни, обяви по-рано украинският президет Володимир Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията, цитиран от Ройтерс.

Той уточни, че около 700 са хвърлени само срещу град Харков, втория по големина в Украйна. Освен това Зеленски призова западните си съюзници да доставят обещаните пакети от военна помощ "без забавяне, така че постигнатите с президента (на САЩ) Байдън споразумения да могат да се реализират".

Зеленски и Байдън подписаха двустранно споразумение за сигурност за срок от десет години в края на миналата седмица в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия.

Киев често казва, че неговите удари на територията на Русия са целят да подкопаят военните усилия на Москва и са в отговор на безмилостните въздушни атаки на Русия срещу енергийната и транспортна инфраструктура и армията на Украйна.

Междувременно Института за изследване на войната отчита, че руските войски увеличават темпото на своите атаки в района на Донецк, като същевременно намаляват интензивността в северната част на района на Харков. Това може да означава подготовка за лятната офанзива или нейното начало. Според експерти руската офанзива в района на Харков е насочена основно към фиксиране и отвличане на вниманието на украинските въоръжени сили, за да се даде възможност на руските сили да се активизират в други сектори на фронта.

Руските сили увеличиха интензивността на атаките в посока Торецк-Горловка през нощта на 18 юни и поддържиха относително висока интензивност на атаките в този район от 19 до 22 юни. Дори спечелиха няколко тактически победи в този сектор. Тази активизация и интензификация привлича вниманието, защото руснаците не са били активни в тази област през тази година. В същото време в северната част на Харковска област темпът на операции рязко е намалял, посочват от Института за изследване на войната.

Украински източници също потвърждават, че някои украински части са били прехвърлени в посока Харков от района на Донецк, така че руските сили могат да използват тази предполагаема слабост на украинските позиции, за да засилят атаките, особено в посока Торецк-Горловка. Освен това те поддържат висока интензивност на обстрела в посока Часовой Яр и около Авдиевка и скоро може да засилят атаките. Всичко зависи от това дали руските командири определят следващите седмици като благоприятно време за офанзива тук, преди Силите за отбрана да преразпределят резервите обратно в района на Донецк. Лятната контраофанзива вероятно ще бъде съсредоточена в Източна Украйна, след офанзива на север. Последното имаше за цел да разтегне ограничените ресурси на Украйна, предаде УНИАН.