Президентът на Либерия г-жа Елън Джонсън Сърлийф обяви извънредно положение заради разпространението на вируса Ебола и заяви, че мащабите на епидемията са заплаха за националната сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Правителството и хората на Либерия настояват за извънредни мерки за оцеляването на нашата държава и за опазването на животите на нашия народ. В резултат на това аз обявявам извънредно положение на цялата територия на Република Либерия за период от 90 дни", посочи тя.

Санитарните власти в Съединените щати обявиха тревога първа степен, за да отговорят по-добре на епидемията от Ебола, съобщиха Франс прес и БТА.

"Това ни позволява да мобилизираме ресурсите в цялата агенция, за да отвърнем на кризата", обясни Том Скинър, говорител на американските Центрове за контрол и превенция на болести.

"За пръв път от 2009 г. се обявява най-високата степен на тревога. Тогава тя бе обявена заради пандемията от грипния вирус H1N1", уточни той.

Американският президент Барак Обама заяви, че липсва достатъчна информация, за да се даде зелена светлина на обещаващо лекарство срещу смъртоносната Ебола, съобщи Ройтерс.

Испански мисионер с Ебола е транспортиран в Мадрид

Военен самолет докара във въздушна база край Мадрид 75-годишния испански мисионер, заразил се в Либерия с вируса на Ебола, съобщи министерството на отбраната на Испания, цитирано от Франс прес и БТА.

Вижте снимки>>>

Мигел Пахарес Мартин - първият носител на вируса, репатриран в Европа, ще бъде преместен от базата Торехон де Ардос в специализирана клиника за лечение на инфекциозни заболявания към столичната болница "Карлос Трети".

Със санитарния армейски самолет е пристигнала и друга мисионерка с испански паспорт, работила в същата либерийска болница като Мартин - Хулиана Бои, информира министерството в Туитър. Не е установено дали и тя е вирусоносител.

Вчера трима специалисти по вируса Ебола призоваха за доставка на експериментално лекарство.

"Трябва да оставим на науката да ни води и не мисля, че е налична цялата информация дали това лекарство помага", заяви Обама на пресконференция.

"Знаем обаче, че вирусът Ебола може да бъде спрян, ако разполагате със стабилно публично здравеопазване", каза Обама и допълни, че засегнатите страни трябва да признаят, че техните здравни системи са били изпреварени, тъй като не са били в състояние да идентифицират болестта и да изолират достатъчно бързо пациентите.

Световната здравна организация съобщи за 932 починали от 1711 случая на заразени с Ебола.