Руският премиер Дмитрий Медведев обяви днес, че правителството въвежда пълна забрана на вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Забраната влиза в сила от днес за срок от една година, допълни премиерът.

Забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия не засяга Япония, допълва ИТАР-ТАСС.
Япония разшири антируските санкции преди дни.

Обявената днес стъпка е предприета по разпореждане на руския президент Владимир Путин в отговор на санкциите, наложени на Русия от Запада за ролята на Москва в украинската криза.

Путин подписа указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация".

"Не искахме подобно развитие на събитията и искрено се надявам, че у партньорите ни икономическият прагматизъм ще надделее над неоснователните политически съображения. И ще мислят, а няма да плашат и ограничават Русия. И взаимноизгодното икономическо сътрудничество ще бъде възстановено в предишния обем. Такова е нашето желание, заяви руският премиер Дмитрий Медведев на днешното заседание на руското правителство, цитиран от БНР.

В санкциите няма нищо хубаво и ответното решение не взехме лесно, но бяхме принудени да го направим. Но дори и в тези условия, уверен съм, ще успеем да извлечем полза от ситуацията, добави той.

По груби изчисления забраната може да причини загуби за милиарди евро както за европейските производители, така и за руските потребители.

Защита и на други отрасли

Потенциално сме готови да въведем защитни мерки в авиостроенето, корабостроенето, автомобилната промишленост и други отрасли”, заяви още Медведев, цитиран от Интерфакс и "Фокус".

„Правителството разбира важността на сътрудничеството в тази сфера. Ние обаче оценяваме реално своите възможности”, каза още той.

Наскоро Медведев забрани държавни служби и общини да купуват за служебно ползване автомобили чуждо производство.

Заплаха и за авиокомпаниите

Руският премиер съобщи, че кабинетът е взел решение за забрана на транзитните курсове на украинските авиокомпании, които изпълняват полети през въздушното пространство на Русия към редица страни като Азербайджан, Грузия, Армения и Турция.
Той заяви, че подобни мерки може да бъдат приети и по отношение на авиокомпаниите от ЕС и САЩ.

Реакциите на Запада

Европейският съюз изрази съжаление по повод обявените от Русия мерки за ограничаване на вноса на селскостопански продукти, определи ги като „политически мотивирани“ и предупреди, че си запазва правото да предприеме действия на свой ред.

"Подчертаваме, че рестриктивните мерки, които предприе Европейският съюз, са директно свързани с незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Украйна. Оставаме ангажирани с намаляването на напрежението там и смятаме, че всички трябва да се присъединят към тези усилия. След като направим пълна оценка на мерките на Руската федерация, си запазваме правото да предприемем подходящите действия", заяви говорителят на Европейската комисия Фредерик Венсан, цитиран от БНР.

По думите му на този етап е рано да се говори дали и какви компенсации могат да бъдат отпуснати на потърпевшите страни или фирми - износители. Засега от ЕК не разполагат и с изчисления за възможните загуби.

От там обясниха, че 10 на сто от европейския износ на храни и селскостопанска продукция отива към Русия, като годишната му стойност е около 12 милиарда евро - потенциалните загуби обаче ще се пресмятат след подробен анализ на приетия от Русия забранителен списък.

По-рано дипломатически източник от ЕС дори заяви, че ще се обърне към Световната търговска организация с искане да отмени наложената от Русия едногодишна забрана за внос на европейски хранителни продукти.

Ответните мерки, които Русия предприе в отговор на западните санкции само ще усилят нейната международна изолация и ще навредят на руската икономика, заяви говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Лора Лукас-Магнусон.

Временният характер на ограничителните мерки на Русия показва, че тя се надява на разрешаване на конфликта, заяви заместник-председателят на търговската палата на САЩ Гари Литман. Освен това, посочи той, "руските санкции са въведени от изпълнителната, а не от законодателната власт и подлежат на преразглеждане в рамките на годината".

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?


КРЪСТОСАН ОГЪН: За руските санкции срещу Запада

АНАЛИЗ: Дайте на Путин възможност за изход