Вулканът Ибу в източна Индонезия изригна днес и изхвърли стълб от пепел до 3,5 км над кратера, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Изригването, което започна в 00:37 ч. местно време, продължи повече от три минути, каза в днешно изявление служител на контролния пункт до вулкана на северните Молукски острови.

"Молим жителите и туристите в близост до вулкана Ибу да не извършват никакви дейности в радиус от два километра (около кратера)", добави служителят.

Равнището на тревога, обявено след изригването на вулкана с надморска височина от 1325 метра, остава второ по четиристепенна скала. Не е наредена евакуация след изригването.

Властите обаче призоваха населението да носи маски и очила, когато излиза навън, за да се предпази от сипеща се вулканична пепел.

Индонезийският архипелаг се намира на тихоокеанския "огнен пръстен" - област на интензивна вулканична дейност.

В средата на месеца вулканът Руанг в северната част на страната също изригна и хиляди местни жители бяха евакуирани. А международното летище Манадо, разположено на повече от 100 километра от този кратер, остана затворено за няколко дни.