В японския списък са 40 физически лица и 2 фирми. Според Токио те са "замесени в дестабилизацията на ситуацията в Украйна и анексията на Крим от Русия", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Сред включените в списъка, по данни на японското външно министерство, са бившият украински президент Виктор Янукович, временният републикански лидер на Крим Сергей Аксьонов, други кримски ръководители и зам.-командващият руския Черноморски флот Денис Березовски.

В него са също имената на Александър Бородай - премиер на сепаратистката "Донецка народна република" в Източна Украйна, и на други местни отцепнически лидери, също и на функционери от "Луганската народна република" начело с нейния ръководител Валерий Болотов.

Санкционирани са и кримските компании от петролногазовия сектор "Черноморнефтегаз" и "Феодосия".

Ако в японски банки бъдат открити сметки на лица и фирми от списъка, те ще бъдат замразени, посочва агенцията и отбелязва, че в документа не фигурират официални лица от Русия.

За внос на кримски и севастополски стоки в Япония занапред ще се иска специално одобрение на властите в Токио, съобщи японското търговско министерство. Според ИТАР-ТАСС това означава де факто забрана да се внася продукция оттам.

Главният секретар на кабинета Йошихиде Суга обаче заяви, че независимо от наложените санкции Япония смята да продължи диалога с Русия.

Москва предварително нарече новите санкции на Токио "недружелюбен и необмислен акт", посочва Франс прес.

Освен това Русия отмени срещата между руския и японския заместник-министри на външните работи Игор Моргулов и Шинсуке Сугияма. Тя трябваше да се състои в Москва на 19 август и да бъде посветена на териториалния спор за Курилските острови, заради който двете страни още не са подписали формален мирен договор след Втората световна война.

В съобщение на руското външно министерство се посочва, че срещата е била "отложена" заради "последните антируски санкции, наложени от Токио".

Япония приложи първия си пакет санкции срещу Русия на 18 март заради позицията на Москва по кризата в Крим. Мерките предвиждаха замразяване на консултациите за облекчаване на визовия режим и по бъдещи договори за инвестиционно, космическо и отбранително сътрудничество.

На 24 юли Токио издаде забрана за визи за 23 представители на администрацията на Русия и други руски граждани, но не публикува списъка с имената.

Швейцария разшири своя списък със санкции срещу Русия

Швейцарското правителство разшири своя списък със санкции срещу Русия във връзка с позицията на Москва спрямо Украйна и добави към него още 26 души, съобщи Мари Аве, прессекретар на федералния департамент на икономиката, образованието и научните изследвания.

Списъкът включва например имената на Александър Бородай - премиер на сепаратистката "Донецка народна република", и на други местни отцепнически лидери, също и на висши чиновници от "Луганската народна република" начело с нейния премиер Марат Баширов.

Санкции са наложени и на висши руски представители като директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, шефа на външното разузнаване Михаил Фрадков, чеченския лидер Рамзан Кадиров, представители на руския Съвет за сигурност, командири на проруските сепаратисти в Източна Украйна и др.

Ограничава се правото на включените в списъка лица да извършват финансови операции на швейцарска територия - те няма да могат да прехвърлят в Швейцария своите активи, намиращи се в държави извън ЕС.

На швейцарските финасови посредници пък се забранява да създават нови бизнес отношения с лицата от списъка, но забраната не обхваща вече съществуващи бизнес връзки. Забранява се освен това хората от списъка да влизат в Швейцария, тъй като страната членува в Шенгенската зона и спазва общоевропейските правила.