Това призова държавният глава Росен Плевнелиев по повод искането на премиера днес да се върнат взетите бонуси от министри, зам.-министри, членове на политическите кабинети и областни управители.
Плевнелиев заяви, че като министър не е "взимал нито лев бонуси".

Президентът отново обясни, че "държавните служители имат право на бонуси в рамките на правилата" и е удовлетворен, че "най-после" в парламента ще има сериозен дебат по темата за бонусите и допълнителното материално стимулиране.
Българската администрация трябва да работи спокойно, по правила и да бъде добре платена и мотивирана, каза Плевнелиев.
Преди дни той заяви, че бившият управител на НЗОК Нели Нешева е трябвало да получи повече бонуси от тези, които си е дала.

Попитан за позицията на вицепрезидента Маргарита Попова, Плевнелиев припомни мнението й - че бонусите специално на зам.-министрите в Министерството на правосъдието са платени по правила и поради това тя не ги съветва да ги върнат.

"Министър-председателят адресира темата като политик, той казва - аз не искам хората в администрацията да си връщат обратно бонусите, защото очевидно те са получени по правилата, но аз казвам на зам.-министрите, които са част от политическите кабинети да върнат бонусите", коментира държавният глава.

Едното е чисто политическото - министър-председателят иска и взима политическото решение политическите кабинети в министерствата да върнат бонусите, същевременно Маргарита Попова казва, че това е било в рамките на правилата, обясни президентът пред журналисти, след като изнесе лекция пред студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" за "Българската национална идентичност в 21-ви век".