След като вчера премиерът нареди на кабинета всички министир, зам.-минстри, началници на полически кабинети, областни управители и заместниците им да върнат до петък всички получени бонуси, днес Ковачева съобщи пред журналисти, че в правосъдното ведемство зам.-министрите са получили между 6500 и 10 400 лева, а началникът на кабинета и други - между 2 и 3000 лева, предаде БТА.

Премиите са отделени от приходите на Агенцията по вписванията, уточни  тя, като допълни, че не е редно тези, които нямат пряко отношение към дейността на агенцията, да вземат бонуси. Нейни служители са получили между 100 и 1000 лева, поясни Ковачева и изтъкна:"Тези суми са с уговорката, че наистина в Агенцията по вписванията се работи денонощно. В този смисъл ми се струва удачно тези хора да получават възнаграждения за допълнителния труд, който са положили".
Както вече стана ясно обаче, в същото време отстранената шефка на агенцията Виолета Николова е взела 73 000 лева. Около 2 млн. лв. е имала право цялата агенция за бонуси и за 2011 г. са разпределени приблизително толкова.

"Аз няма какво да предприема по повод искането на премиера да се върнат всички раздадени бонуси. Надявам се, че служителите, получили бонуси, ще ги върнат доброволно", каза още Диана Ковачева, цитирана от "Фокус".

Междувременно бившият правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова заяви, че не би призовала висшите служители да върнат парите, защото те са им начислени заслужено и в пълно съответствие с действащото законодателство.
Пред БНР тя изтъкна, че лично не е получила и една стотинка допълнително възнаграждение и отрече появилата се информация, че по нейно време в министерството са били раздадени бонуси в размер на 7 млн. лева.
Вчера самата Виолета Николова заяви, че м.г. Агенцията по вписвания е внесла в бюджета 70 млн. лева приходи, а по закон 10% от тях отиват за премии в Министерството на правосъдието за служители, чиято дейност е свързана с работата по вписванията.

"По мое време са разпределени бонуси и са раздадени пари на служителите - технически сътрудници, експерти, включително и на колеги от политическия кабинет, на база средна брутна заплата за държавата. Това не е направено еднолично от мен – аз не съм седнала с листа и химикала в ръка и да кажа - на този 2000 лева, на този 5000, това се прави от комисия. В зависимост от това какъв е бил конкретният принос на всеки се дадоха различни проценти. За едни - 50%, за други – 60%, за други - 70%, за други - 80%". Не съжалявам, че съм дала на тези хора част от парите, които по закон могат да бъдат дадени. Смятам, че тези хора са работили добре и аз съм доволна то тях", аргументира се Попова.

Системата на допълнително стимулира в администрацията пък вицепрезидентът коментира с думите: "Това се прави от години, това е българското законодателство. Дали това е достатъчно добрата формула – ясно е, че не е достатъчно добра. И вместо да се вземат решения на парче, включително, че парите трябва да се върнат, е по-добре да направим реформите в администрацията - да се направи най-сетне скала за възнагражденията в публичния сектор, в зависимост от позициите и да се престане с раздаването на такива допълнителни стимули всеки месец или на тримесечие, за Коледа, За Великден", предаде БГНЕС.

Министерството на образованието е изплатило за 2010 г. и за 2011 г. общо 41 000 лева на 61 свои високо квалифицирани експерти, от тях 5350 лева - на четирима членове на политическия кабинет - в това число на двамата заместник-министри, на началника на кабинета и на парламентарния секретар, съобщиха от ведомството. Оттам уточняват, че парите са в рамките на утвърдените от Министерския съвет средства за заплати, които за 2010-2011 г. са намалени с 10% спрямо 2009 г.

В администрацията към министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев няма раздавани бонуси, заяви по-късно днес самият той пред журналисти.
Екоминистърът Нона Караджова заяви, че лично не е вземала бонуси, а Лиляна Павлова отказа коментар по въпроса.


От БСП заявиха, че нямат намерение да последват призива на Борисов и взетите бонуси при тяхното управление да бъдат върнати. Бившият вицепремиер, отговарящ за еврофондовете, Меглена Плугчиева заяви пред bTV, че при добре свършена работа трябва да се взимат бонуси, затова самата е настоявала нейният екип да получава. "Сега обаче имаме лошо работеща администрация, получаваща бонуси", изтъкна тя.