Действащите квоти са за добив на 30 млн. барела петрол дневно и бяха одобрени преди 3 г. Дванадесетте членки на ОПЕК осигуряват около 40 процента от доставките на петрол за световния пазар и регулират производството чрез система от квоти. От лятото цените на петрола се сринаха с 30% и картелът може да намали добива, ако получи гаранции от другите производители, че няма да увеличават предлагането.

Ако ОПЕК намали квотите, между доставчиците ще започне ожесточена борба за пазара.
В такъв случай няма да бъде възможно да се прогнозира до колко може да спадне цената на петрола.

Утре във Виена ще се проведе среща на министрите на държавите членки на ОПЕК. Организацията може да освободи три от членките си - Иран, Ирак и Либия, от необходимостта да понижат добива си на "черно злато", тъй като тези страни добиват по-малко, отколкото биха могли, писа Блумбърг.

Преговорите между Русия, Саудитска Арабия, Мексико и Венецуела във Виена приключиха вчера, без някоя от страните да заяви, че ще свие добива си на петрол, информира Ройтерс. Русия и Мексико не са членки на петролния картел. Русия е най-големият износител на петрол.

Участниците в четиристранната среща решиха една година да следят цените на петрола, като е възможно всяко тримесечие да бъдат провеждани консултации, съобщи руският концерн "Роснефт" сред срещата, предаде ТАСС.

Според ръководителя на компанията Игор Сечин, за да се балансират търсенето и предлагането на "черно злато", са необходими съгласувани, координирани действия на всички или на повечето големи участници на пазара.

"Трябва да се прави разлика между характеристиките на петролните отрасли на повечето държави от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия", подчерта той.

"Предвид комбинацията от климатични, логистични и технологични фактори Русия не може бързо да променя нивото на петролния добив, но може да взема мерки със структурен характер, които ще имат ефект в средносрочен и дългосрочен план", отбеляза Сечин.

Ръководителят на "Роснефт" съобщи, че Русия вече е свила добива с 25 000 барела дневно, но това е свързано с повишаването на ефективността на производството и засилването на ефективността за акционерите, както и с условията при продажбите.

Намаляването на добива ще бъде трудно за Русия, тъй като бюджетът разчита на приходите от износа на петрол, а освен това страната не разполага с технологии, които да позволяват бързото намаляване или увеличаване на добива.

Преди дни председателят на съвета на директорите на "Роснефт" Александър Некипелов предложи в Русия да бъде създаден петролен резерв като механизъм за пазарна намеса.

"Изкуственото повишаване на цените на нефта ще удари по онези, които го провокират", предупреди наскоро руският президент Владимир Путин и предупреди, че спадът на световните цени на петрола се дължи частично и на политическа манипулация. 

Той призна, че ще възникнат проблеми и ситуацията ще се влоши, но не само в Русия, а и у партньорите й, включително в нефто- и газодобиващите страни.
Той предположи, че цените на нефта падат, тъй като САЩ започнаха да добиват шистов нефт и газ, но изрази увереност, че добивът на шистов газ ще се окаже
нерентабилен.

Саудитска Арабия няма да се съгласи с намаляване на добива, но ще подкрепи предложение за по-строго спазване на вече определените квоти за добив, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на собствени източници от организацията, предаде БТА.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ибн Ибрахим ан Нуейми заяви междувременно, че производителите на петрол не трябва да свиват добива.
Според него цената на петрола трябва да се определя от пазара и изрази увереност, че в крайна сметка цените ще се стабилизират сами, предаде Блумбърг, цитирана от ТАСС.

Саудитска Арабия намали цените на петрола за САЩ.

Министърът на петрола на Иран Биджан Намдар Зангане заяви пък, че някои членки на ОПЕК се готвят за битка, целяща да защити пазарния им дял, и настоя страните извън картела да се включат в намаляването на добива на петрол, предаде Ройтерс.

По думите му Иран не е сред тези членки на ОПЕК.

"Най-важното за всички нас е единството и солидарността на ОПЕК и в тази ситуация мисля, че трябва да имаме съдействието на производителите извън ОПЕК за справяне с пазара. Някои страни членки са на мнение, че сега е моментът да защитим пазарния си дял (...) Всички експерти мислят, че има свръхпредлагане на пазара, а догодина свръхпредлагането ще бъде още по-голямо," посочи Зангане пред репортери.