Оланд е говорил в Париж на конференцията "Френската левица и управлението", организирана от социалистическата фондация „Жан Жорес“. Според  „Фигаро“ словото му е приличало на необявена заявка за втори президентски мандат.

Засягайки темата за много оспорваното от левицата Трансатлантическо партньорство в търговията и инвестициите (ТПТИ), Франсоа Оланд е отсякъл: „На този етап Франция казва „Не“.

Днес сутринта почти същото заяви по радио „Европа 1” член на правителството, който отговаря за външната търговия. Изявлението на Матиас Фекл вече предизвика коментари и в медии в САЩ.

Френският държавен секретар по външната търговия Матиас Фекл заяви , че преговорите между САЩ и ЕС вероятно няма да завършат с успех.

Фекл, който се погрижи да представи позицията си като лична, описа и причините, поради които презокеанските преговори според него няма да завършат с успех.

Той каза, че „най-вероятният вариант” днес е спиране на преговорите за ТПТИ. Като основна причина за това министърът посочи „нагласата на Съединените щати”.

Той изрази тази позиция, след като „Грийнпийс” публикува 248 страници неизвестни досега документи. Те, според международната неправителствена организация, свидетелстват за обхвата на пагубните последици, които ТПТИ би имало върху здравето на хората и околната среда.

„Това споразумение в сегашния му вид е едно лошо споразумение – каза Фекл. - От 2015-та бях единственият член на правителството, който включи аларменият сигнал и каза, че, ако нещата вървят така, преговорите трябва да спрат.”

„В този вид Франция не може да го подпише в никакъв случай”, подчерта той и разви мотивите си за тази позиция.

Първо са „принципните критерии – прозрачността, демокрацията, това че гражданите имат право да знаят” какво е съдържанието на проекта и евентуалните му последици.

Освен това става дума за отстояване на интересите и позициите на Франция.

„По същество – заяви Матиас Фекл - ние желаем нашите малки и средни предприятия да могат да работят по-добре в Съединените щати, да имат достъп до американския пазар. Ние желаем да защитим земеделието, географските наименования... Ние искаме нещата да се придвижат в добрата посока. Президентът на републиката припомни ясно, че Франция държи търговските преговори да включват също околната среда.”

Според френския държавен секретар проектът за ТПТИ „абсолютно” не е съвместим с постигнатото миналата година глобално споразумение за климата:

„Не би имало никакъв смисъл да правим конференцията през декември в Париж и това великолепно споразумение за околната среда, и няколко месеца по-късно да подпишем споразумение, което ще го разнищи.”

„Ако погледнем по-общо, търговията не е самоцел – продължи Фекл. - Търговията е инструмент, търговията трябва да бъде използвана в служба на други цели и по-специално на защитата на околната среда.”

Затова, поясни той, Франция настоява правото (значи и международните конвенции) по въпросите на околната среда да има същата задължителна сила, която има търговското право.

Матиас Фекл разобличи също липсата на реципрочност със Съединените щати в тези преговори: „Европа дава много, предлага много, тя получава много малко в замяна и това не е приемливо”.

„От една година разобличавам това тяхно поведение – подчерта той. - Европа умножава предложенията си в преговорите, докато няма никакво сериозно предложение отсреща, от американска страна.”

Като се има предвид тежестта на Франция в ЕС, "не може да има споразумение без Франция и още по-малко може да има споразумение без Франция", каза още Фекл. АФП го цитира с пояснението, че той отговаря за представянето на Париж в преговорите.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да се тревожим ли от разкритията на "Грийнпийс"