Темата бе обсъдена на първата работна сесия на 42-ата срещата на най-високо равнище на групата, която бе открита в японския национален парк Исе-Шима, предаде ТАСС. Форумът продължава и утре.

За първия му ден е следният обзор по съобщения на БТА и на световните агенции.

Шинздо Абе заяви пред колегите си от групата на седемте напреднали развити икономики (Г-7), че има опасност от събития, сравними по мащаб със срива на американската банка «Леман брадърс» (Lehman Brothers), с който започна световната финансова криза през 2008 година.

Световната икономика се намира на кръстопът. Ако бъдат приети неправилни мерки (за стабилизиране на икономиката), може да се сблъскаме с криза, чийто мащаби да излязат от рамките на обикновени икономически цикли, посочи Абе, цитиран от агенция Киодо.

Лидерите от Г-7 обаче се разминаха в оценката си за рисковете. По тази причина страните допълнително ще съгласуват заключителната си декларация.

Преди срещата Шиндзо Абе заведе гостите си до най-тачената шинтоистка светиня - Исе Джингу (Големия храм в Исе).

Лидерите се присъединиха към група деца, за да участват в ритуал със садене на дръвчета. Според японски представители целта на посещението в храма била гостите да почувстват "въздуха, водата, природата и атмосферата".

Около масата

Самата среща в крайбрежния град Шима започна с работен обяд.

Шиндзо Абе нагости колегите си с традиционни японски деликатеси и... с "безпилотни" автомобили.

Първата сесия днес премина на трапезата. Най-добрите японски готвачи приготвиха от местни продукти известни деликатеси – като пържен зелен грах и морски таралеж, ролца от корен на репей и змийорка...

Лидерите на седемте опитаха също пиле с босилек и сос от бобена паста мисо, съпроводени с оризово вино от префектура Мие - домакин на форума, и гроздово вино от Яманаши и Нагано.

Преди обяда гостите се запознаха с японските технологии в областта на самоуправляемите автомобили и дори изпробваха някои от най-новите модели.

Растежът преди всичко

Традиционно за форуми на Г-7, грижливо подготвяни от срещи на външните и на финансовите министри, в центъра на разискванията бяха въпроси на икономиката.

Така че не бяха изненада думите на Барак Обама, че лидерите са се съсредоточили към необходимостта да се ускори икономическият растеж.

Президентът на САЩ говори пред репортери в края на първия ден от срещата (часовото време в Токио изпреварва българското с 8 часа). Той е уверил, че страните от Г-7 смятат да използват всички средства, с които разполагат, за да се върнат хората на работа и да се увеличат заплатите им.

Според Обама има признаци за подобряване на икономиката в Европа. По думите му лидерите от Г-7 са се съсредоточили върху напредъка на споразуменията за свободна търговия и изразяват несъгласие с протекционизма.

Германският канцлер Ангела Меркел е на мнение, че в световната икономика продължава да има рисковете, които могат да попречат на стабилния икономически растеж. Тя изрази тази позиция в кулоарите на срещата.

Световната икономика проявява признаци на растеж, но се запазват различни рискове, е посочила Меркел. Според нея ниските цени на суровините са проблем за много страни.

Към търговско споразумение Япония - ЕС

Япония и страните от Европейския съюз са се договорили до края на тази година да подпишат споразумение за свободна търговия. Тази новина е съобщил японският премиер.

«Япония и страните от ЕС приеха съвместно изявление за необходимостта да сключат споразумение за свободна търговия и икономическо партньорство във възможно най-кратък срок. Надяваме се, че това ще бъде направено до края на 2016 година», е казал Абе.

Япония и ЕС преговарят по такова споразумение от няколко години, след като през 2011 г. в Брюксел бе договорено да бъде задействан механизъм за консултации. Първият кръг от преговорите беше през април 2013 година.

През 2016 г. темата е особено любопитна на фона на трудно напредващи и често остро оспорвани «свръхспоразумения» за търговията като ТПТИ (между ЕС и САЩ), СЕТА (ЕС – Канада) и ТПП (ТрансТихоокеанското партньорство). Най-заинтересуваните от тях държави са от Г-7.

Вижте снимки >>

Ядрена заплаха над света

Около месец и половина преди срещата все по-важен акцент около нея ставаше насроченото за утре посещение на Барак Обама в Хирошима, премиера за действащ президент на САЩ.

Обама заяви днес, че историческото му посещение в Хирошима, опустошена през 1945 г. от американска атомна бомба, ще привлече вниманието към опасността от ядрените оръжия.

"За пореден път искам да подчертая съществуващите съвсем реални рискове и необходимостта всички ние да осъзнаем, че са нужни спешни действия", заяви американският президент на пресконференция.

Макар днес да не мислим за ядреното оръжие така, както във времето на Студената война, вероятността за използването му продължава да е "в подсъзнанието ни", отбеляза той.

"Северна Корея е сериозен източник на безпокойство за всички ни. Съществуването на толкова нестабилен и изолиран режим създава в средносрочен план заплаха, към която трябва да се отнасяме много внимателно", каза Обама.

Президентът изказа съмнения, че диалогът между афганистанското правителство и талибаните ще се поднови, след като бунтовниците си избраха нов водач.

"Не съм очаквал да бъде избран някой демократ", отбеляза иронично той по повод избирането вчера на молла Хайбатула Ахунзада за водач на бунтовниците

Според страните от Г-7 в ситуацията в Украйна се наблюдава известен напредък в преговорите, но както и преди, там има много насилие, каза Обама.

Президентът в детайли сподели и вижданията си за предизборната кампания в САЩ. Той язвително разкритикува претендента за републиканската президентска кандидатура Доналд Тръмп, който по думите му не познава международната проблематика.

Болезнени проблеми

Също традиционно за Г-7 на самата среща – или в кулоарите й – бяха засегнати кризи и други изострени проблеми в съвременните международни отношения.

Миграционната криза беше посочена още преди началото на срещата от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който подчерта, че тя вече е глобален проблем.

Териториални спорове. Г-7 трябва да приеме ясна и твърда позиция за всички териториални спорове, независимо дали става въпрос за Украйна, за Южнокитайско или Източнокитайско море, заяви по-късно днес Туск.

По въпроса за Украйна и санкциите против Русия мнението си изрази в кулоарите и канцлерът Ангела Меркел. Според нея още е рано да се говори за отмяна на западните санкции срещу Русия.

Темата за Южнокитайско море, спомената от Доналд Туск, вероятно ще бъде обсъждана и утре – по-специално изграждането на изкуствени острови и милитаризирането на акваторията. Макар че се очаква да не бъде назован конкретно Китай, Пекин реагира още днес: Страните от Г-7 трябва да се концентрират върху собствените си вътрешни проблеми, а не да се бъркат в работите на друга страна.

Южнокитайско море не е въпрос, свързан с Г-7, и по никакъв начин не засяга страните членки на тази група, каза говорителка на китайското външно министерство.

Безвизов режим за турците? Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който също участва в срещата в Япония, отхвърли заплахите на турския президент, че страната му ще блокира споразумението с ЕС за мигрантите.

Очакваме от Турция да спази своите ангажименти и заплахите не са най-добрият дипломатически инструмент, заяви Юнкер пред журналисти.