Предложението на Менда Стоянова и група народни представители за промени в Закона за БНБ бе прието на първо и второ четене от парламента.

При досегашното положение, ако настоящият управител на БНБ Иван Искров подаде оставка, новият шеф на БНБ щеше да има мандат до октомври и след това да има нов избор.

Казусът се отнася и за останалите членове на УС на БНБ.

Запазва се шестгодишният мандат на членовете на УС, уточняват вносителите.

Промяната влиза в сила от обнародването в "Държавен вестник".

Промяната в закона стана известна, като "казуса Искров". Почти всички партии в парламента искат неговата оставка, но той обеща да я подаде едва, когато бъде предложен нов управител на БНБ.

Днес изтича срокът за номинациите. Официално са предложени 2 кандидатури - на Димитър Радев от ГЕРБ и на Григорий Вазов от ПФ. Чака се и решението на РБ за Бисер Манолов, предложен от ДБГ.

Днес АБВ издигна кандидатурата на икономиста Виктор Йоцов за гуверньор на Българска народна банка (БНБ). Той бе представен в парламента лично от вицепремиера Ивайло Калфин

Виктор Йоцов има дългогодишен стаж в БНБ, бил е представител в продължение на 7 години на България в Международния валутен фонд, в Института за икономически следвания към Българската академия на науките и като преподавател в УНСС.

Сагата обаче дали новият шеф на БНБ ще встъпи в длъжност веднага след избора му все още не е решена. За целта трябва Искров да подаде оставка, а той все още не дава подобни индикации.
Менда Стоянова каза неотдавна, че Искров щял да подаде оставка на 19 юни.

"Ще следваме парламентарните процедури"
, каза завоалирано преди дни обаче шефът на БНБ.
Още преди година Искров обеща да подаде оставка след решаването на казуса с КТБ, но това не се случи.

Румен Гечев от левицата подчерта, че промяната в закона отговаря на европейските директиви, на критериите на ЕЦБ. На второ място, текстът се налагало да бъде приет, след трусовете в банковата система у нас в миналото и ще улесни избора на наследник на сегашния гуверньор на централния трезор - Иван Искров.

"Няма да е сериозно да очакваме някой да поеме управлението на БНБ за 1 месец", обясни Гечев.

Промяната била и в интерес на стабилността на банковата система, нормалното й функциониране и възстановяване на доверието в нея.