Условието е дотогава да има политически консенсус около фигурата на следващия управител, предаде БНР.

"Искров е заявил, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме дата 19 юни, ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", пошегува се Стоянова, цитирана от БГНЕС.

Депутатката от ГЕРБ уточни, че Искров е поел този ангажимент в неофициален разговор с председателя на комисията миналата седмица. Тя уточни, че ако той не подаде оставка, новият управител на БНБ няма да бъде избран на 1 юли, каквито намерения имат управляващите.

Днес Бюджетната комисия прие правилата за избор на управител на БНБ.

Искров: Чакам политическо съгласие

По-късно Иван Искров отговори, че никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от негово име.

"Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка", заявиха от пресцентъра на БНБ в официално съобщение.

Иван Искров твърдеше, че е готов да подаде оставка още в края на юли миналата година, когато започна кризата с КТБ, защото не искал да става жертва на политически спекулации. Той обяви, че чака само да бъде посочен негов наследник на поста. През това време управляващите многократно го призоваваха да се оттегли, но гуверньорът заяви, че оставка подава човек, който се чувства гузен, а той не е такъв.

Номинации

Преди две седмици ГЕРБ номинираха за поста на Искров съветника от МВФ Димитър Радев, който от 14 години живее във Вашингтон.

Засега обаче за него няма категорична подкрепа дори от партньорите от РБ и АБВ. От Патриотичния фронт дори изразира резерви, а ДПС и БСП заявиха, че той трябва да изпълни някои условия, за да го одобрят.

Междувременно се появи информация, че са водени преговори с друг кандидат - Камен Захариев, който от 22 години работи в централата на ЕБВР в Лондон. По неофициална информация обаче от ГЕРБ са предпочели Радев. Самият Искров даде висока оценка за него. 

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева пък заяви, че имат три предложения, но ще ги обяват едва когато бъдат приети правилата за избор на управител.

Мандатът на Иван Искров изтича на 10 октомври.