Ще направим всички възможни усилия да се разберем по принципни политически въпроси с останалите партии в парламента. Няма да отстъпим от своите основни политически възгледи за управлението в страната и ще работим за това страната да върви в правилна посока. Ако това не се случи, отговорността се разпределя между останалите партии в парламента и останалите политически сили.
Това заяви след заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС и "Фокус".

Вижте снимки>>>

Тя уточни, че преговорите ще започнат след окончателното обявяване на резултатите от изборите, като политическите сили ще бъдат канени според броя на своите депутати - т.е. ще се започне с втората, третата и т.н.

Това означава, че ГЕРБ ще стартират разговори първо с БСП, тъй като при обработени 99.951% от протоколите на избирателните комисии, левицата е на второ място с 15.41 процента подкрепа.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче уточни, че партията няма да прави коалиция и правителство с БСП и ДПС, предаде "Фокус".

"Нашето виждане беше да започнем преговори с Реформаторския блок, но тяхното поведение по време на кампанията и техните условия кой да бъде следващият министър-председател е неприемлива за нас. Затова решихме да водим разговори по големината на парламентарно представените партии", посочи Бъчварова.

Подкрепата за ГЕРБ е над 1,1 милиона гласоподаватели, което означава, че ние трябва да изпълним ангажимента си към тях и да не ги предадем. Ще водим разговори, за които ще бъдете информирани. Това, че ще водим разговори с всички партии, означава, че ще изпълним ангажимента си, за да реализираме управленската програма, коментира Цветанов.

"Ако всяка една от парламентарно представените партии милее за България, смятам, че можем да получим парламентарна подкрепа по някои от тези секторни политики”, добави той.

"Ако ни се извиват ръцете, вариант са нови избори по Коледа, не искаме да правим компромиси, за които нашите избиратели не са ни овластил", декларира и заместник-председателят на партията и кмет на Бургас Димитър Николов, цитиран от БТА. 

Евродепутатът и бивш министър на еврофондовете Томислав Дончев пък коментира, че по-големият трябва да прави по-малко компромиси, защото зад него стоят повече избиратели, но компромисът не може да води до самоубийства.

Дончев допълни, че ГЕРБ няма да бягат от отговорността за сформиране на кабинет, но няма да участват в управление на всяка цена.

АНКЕТА: С кого да се коалира ГЕРБ?


КРЪСТОСАН ОГЪН: Бойко Борисов срещу Радан Кънев