Това стана ясно след провелите се днес консултации между двете формации по инициатива на РБ.

Реформаторите заявиха, че ще говорят с партиите с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности, за да не бъдат допуснати на власт отново БСП и ДПС. Ако получат подкрепа за ефективно реформаторско мнозинство, ще оползотворят мандата, без да излъчват министри. Ако не - ще го върнат веднага.

След днешната среща, която се проведе в Министерски съвет и с участието на лидера на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, здравният министър Петър Москов заяви:

"От гледна точка на решението на РБ да се увери в наличието или липсата на възможност за реформаторско мнозинство в този парламент от страна на ГЕРБ имаме ясната заявка, че в разговори за бъдещо мнозинство и евентуално продължаване на реформаторските усилия можем да влезем по същество само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила след БСП".

По думите му срещата е протекла конструктивно и са обсъдени в детайли двете години на съвместно управление в коалицията. И РБ, и ГЕРБ са дали своята висока оценка за начина, по който е работено и за резултатите, които е постигнало управлението им.

"Дадохме си ясна сметка, че и двете политически сили са готови да отидат на предсрочни парламентарни избори, ако всички възможности преди това са изчерпани", каза още Москов.

От своя страна Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че партията смята за много рано да се водят официални разговори за бъдеща коалиция и парламентарни мнозинства. До преди дни, след като не се разбраха с Патриотичния фронт, те дори твърдяха, че категорично няма да подкрепят нов кабинет в рамките на този парламент.

"Реформаторите не са като Патриотите - да редят кабинет, преди да са получили мандата", каза днес Стоянова.

Тя коментира и възможностите за създаване на експертен кабинет.

"Нашата позиция е, че това е несериозно. Това означава задкулисие подобно на предходното правителство, където експертът Орешарски беше министър-председател. Смятаме, че по-добро от партиите демокрацията никъде по света не е измислила. Те трябва да носят отговорността. Когато партиите са избрани от народа с необходимото мнозинство да поемат отговорността за управлението, това е демокрацията", допълни депутатката от ГЕРБ.

Стоянова подчерта, че ако не се стигне до съставяне на нов кабинет, новоизбраният президент Румен Радев има задължение да отговори на поканата на Росен Плевнелиев и да направят заедно служебно правителство.

Утре президентът ще връчи втория мандат на БСП, които също ще го върнат. Конституционният срок за връчването на третия мандат е 14 декември и Росен Плевнелиев вече заяви, че най-вероятно ще го даде именно на РБ.

АНКЕТА: Кой вариант е по-добър за България - кабинет или избори?