Това съобщиха от пресцентъра на формацията след решение на Изпълнителния съвет на РБ, малко преди да започнат разговор с ГЕРБ в Министерски съвет. В срещата участват Меглена Кунева, Найден Зеленогорски, Петър Москов, Орхан Исмаилов и Борислав Великов от РБ, както и Менда Стоянова от ГЕРБ.

В позицията на Реформаторите се казва:

"С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната. Целта на консултациите е да се установи дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите с особен акцент върху борба с корупцията, съдебната реформа, образование и здравеопазване, отбрана и сигурност, енергетика и икономическа стабилност".

Според Реформаторите, ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, ще оползотворят мандата и ще участват в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството. Ако не бъде изразена такава политическа воля и мандатът бъде връчен на РБ, Блокът ще върне мандата незабавно, се подчертава в съобщението.

Пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов заяви, че едно стабилно мнозинство трябва да гарантира продължаване и задълбочаване на реформите с акцент върху борбата срещу корупцията, съдебната реформа, образование и здравеопазване, отбрана и сигурност и енергетика и икономическа стабилност.

"Ако консултациите покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство без да излъчва политически лица в правителството, добави той.

Вчера и лидерът на ДБГ Меглена Кунева изрази готовност да подкрепят непартиен кабинет с премиер, който да бъде обединяваща фигура, като подчерта, че министрите от РБ няма да участват в него.

До този момент от ГЕРБ бяха категорични, че няма да подкрепят никакъв нов кабинет в рамките на този парламент, тази сутрин обаче вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова допусна, след разговорите с тях, да подкрепят своя "основен политически партньор".

След като ГЕРБ вече върнаха мандата, утре президентът ще връчи втория на БСП, които също категорично заявиха, че няма да го приемат. Росен Плевнелиев пък анонсира, че най-вероятно третият и последен мандат ще избере да даде именно на РБ.

АНКЕТА: Нов кабинет в 43-то НС или предсрочни избори?