Русия обещава да промени договорите си с България за доставка на природен газ, за да избегне глоба от Европейския съюз по обвинения в монопол, съобщи БНР.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер определи като задоволителни предложенията на руската държавна компания "Газпром", които могат да доведат до извънсъдебно споразумение.

Сред тях има обещание за прозрачни доставни цени на синьото гориво за България и отказ от финансови претенции заради прекратяването проекта за газопровода "Южен поток".

Компанията "Газпром" се е съгласила да промени формулата за изчисляване цената на синьото гориво за България, която ще започне да се формира на конкурентен принцип. Така, според комисаря Вастагер, ще се реши проблема с надценките, които фирмата определя за малките източноевропейски пазари, зависими изцяло от руски газ.

"Газпром" ще доставя газ до България и до Балтийските държави на фиксирана, прозрачна тарифа. Клиенти от Унгария, Полша и Словакия ще могат да препродават руски газ на България и ще могат да търсят нови бизнес възможности още преди да има налична инфраструктура за пренос на газ. Това решава нашите опасения относно конкуренцията – и разбира се, е от полза за България. Освен това "Газпром" ще премахне клаузите от договорите, които спъват газовите връзки между България и нейните съседи, по-конкретно – Гърция, каза Вестагер.

Относно разследването на подозренията, че "Газпром" е обвързала в договорите с България дългосрочната доставна цена на газа с построяването на тръбопровода "Южен поток", Брюксел е настоял Русия да се откаже от всякакви финансови претенции, след като проектът се е провалил.

Сега има редица въпроси дали българите трябва да плащат компенсации или не. Има риск България да плаща доста голямо обезщетение. Ако споразуменията станат правнообвързващи, този риск отпада, обясни Вестагер.

От 5 години руската фирма преговаря с Еврокомисията заради разследването на нейното господстващо положение в България и още няколко източноевропейски членки на Съюза, което е против правилата на свободната конкуренция. След като чуе мненията на потребителите, Комисията ще обяви дали ще сключи споразумение с "Газпром", обвързващо руснаците юридически. Това означава, че ако те не изпълнят обещанията си, директно ще бъде наложена глоба от 10 процента върху световния оборот на компанията, без да се води допълнително съдебно дело.

Окончателното решение Брюксел ще вземе след 4 май.

Реакцията на БЕХ

В следващите близо 2 месеца България, както и останалите заинтересовани страни, трябва да изложи притесненията си и да постави евентуални свои искания към руското предложение, каза пред БНР изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг Петьо Иванов.

След изтичането на този срок Еврокомисията на база на получените предложения ще може да дооцени направените предложения от страна на "Газпром" и съответно да предприеме последващи действия, които може да означават промяна на първоначално предложения вариант от страна на "Газпром" или поемане на ангажимента в първоначалния му вид.

Трайчо Трайков

Кандидат-депутатът от Нова Република Трайчо Трайков смята за нагло Русия да съди България за прекратяването на проекта "Южен поток". По думите му той е спрян еднолично от президента Владимир Путин.
България единствено е изисквала проектът да отговаря на европейските правила.